Održan 7. “Bumfest”

NIŠ

Pobednici današnjeg takmičenja”Bumfest” su Jovan Milosavljević, student Visoke tehničke škole, koji je osvojio 76 poena, Stefan Vasić student mašinskog fakulteta sa osvojena 72  I Dušan Golubović iz Tehničke škole Milutin Milanković Niš sa osvojenih 68 poena .

Tridesetak takmičara iz Niša I Aleksinca nadmetalo se u bacanju bumeranga na platou ispred logora Crveni Krst u Nišu. Ovo je bilo  finalno takmičenju u sklopu „Bumfesta“ koji tradicionalno organizuje niška Tehnička škola „Milutin Milanković.

Ovo je sedmi put kako se manifestacija održava I iz godine  u godinu je sve masovnija.  Takmičari su mladi, uglavnom srednjoškolci I vole sport za koji kažu da je redak ali zahteva veštinu, jer od tehnike bacanja bumeranga zavisi I rezultat. Mnogo više im međutim znači što se na ovaj način druže u prirodi, šire krug poznanstva ali I fizički se razvijaju, zdravije žive.

Upripremnom delu takmičenja učestvovalo je oko 80 takmičara a njih 30 se kvalifikovalo za finale.

Cilj je da se kod mladih promoviše zdrav način život, a pobednik će odneti titulu prvaka Balkana, obzirom na to da je ovo takmičenje jedinstveno u čitavom regionu.

Mitrović Jovan ima15 godina  iz Aleksinca, ide u prvi razred srednje škole. Ovo je drugi put kako učestvuje na „Bumfestu“ . On kaže da se za takmičenje spremao oko mesec dana, ali da je i tokom cele godine posvećen ovom sportu.

 “Kod ove discipline se meri daljina do koje je bumerang otišao I povratak što bliže mestu sa koga je bačen”, kaže profesor Ivan Nović koji je zaslužan za afirmaciju ovog takmičenja.

Takmičenje od samog početkapodržava ambasada Australije u Srbij koja dodeljuje nagrade. Nagrade su unikatni bumeranzi , ručno rađeni u Australiji.

“ Poslednje četiri godine Ambasada Australije ima zadoviljstvo da učestvuje na ovoj manifestaciji I ja dolazim u Niš zbog manifestacije. Zadovoljstvo nam je jer se okuplja mnogo mladih ljudi. Vrlo je zabavno videti mlade ljude u Srbiji  kako se takmiče u tradicionalnom australijskom takmičenju” rekao je Glen Morison, zamenik ambasadora Australije u Srbiji.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš I gradska opština Crveni krst.

“ Svrha manifestacije je kulturološka razmena iprezentacija zdravog načina života. Mi smo podržali manifestaciju u finansijskom smislu jer je tako predviđeno programom Budžeta. Uvek ćemo pomagati ovakve sportske manifestacije jer želimo da razvijamo kod mladih sportski,  duh zajedništva i pobednički.  Ovakva sportska manifestacija važna je kako za Australiju tako I za našu republiku Srbiju , a najviše je važna za naš grad” rekao je prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik gradske opštine Crveni krst.

Svake godine dodeljuje se I nagrada za afirmaciju sporta I sportskog duha. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je kik bokser I koordinator Kancalarije za mlade Stevan Živković.

“ Ove godine je meni pripala čast da budem dobitnik nagrade I veoma sam zadovoljan zbog toga , jer ovakve pozitivne stvari treba mladima I ovom gradu”, kazao je Stevan Živković.

 

Ovom manifestacijom u sportskom delu započelo je obeležavanje Dana Milutina Milankovića koju organizuje Prva tehnička škola u Nišu. Kako kaže direktorka škole Slavica , uz bogat program – prezentacijom izložbe slika, promocijom filma I drugim aktivnostima škola obeležava svoj dan  – Dan škole, rekl je direktor škol Slavica Jukić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare