U Niškoj banji o depresiji

NIŠKA BANJA

 

Svetski dan zdravlja ove godine posvećen je depresiji i obeležava se pod  sloganom „Depresija – hajde da razgovaramo”. Cilj ovogodišnje kampanje je da se poveća broj ljudi koji će potražiti pomoć, a koji imaju simptome depresije.

Tim povodom sutra će se u Niškoj Banji, na promenadi, obeležiti Svetski dan zdravlja.
Domaćini obeležavanja ovog važnog dana iz Kalendara zdravlja su Opština Niška Banja, Crveni krst Niška Banja i OŠ ”Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje. Organizator je  Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš.

Učešće u aktivnostima, pored domaćina, najavili su još predstavnici Zavoda za zaštitu mentalnog zdravlja KC Niš, Doma zdravlja Niš, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Niš, udruženje Lekar INFO, Studentsko psihološko savetovalište, Gradska organizacija Crvenog krsta Grada Niša, Grupa za prevenciju Sekretarijata za omladinu i sport Grada Niša, udruženja studenata IFMSA i NIPSA i organizacija Putokaz iz Niša.

Obeležavanje Svetskog dana zdravlja počinje konferencijom za novinare u  seniku ispred hotela Radon (banjski park). Posetiocima manifestacije prvo će se u formi domaćina obratiti predstavnik opštine Niška Banja, sekretar Crvenog Krsta Niška Banja dr Ivan Maletić i direktor OŠ ”Ivan Goran Kovačić” gospodin Steva Tričkovi

Naačelnik Centra za promociju zdravlja dr Čedomir Šagrić i psihijatar sa Klinike za zaštitu mentalnog zdravlja dr Ljubiša Milosavljević predstaviće značaj depresije kao javno-zdravstvenog problema.

Predviđena je promocija internet psihološkog savetovališta organizacije ”Lekar INFO” od strane dr Vlade Živkovića, obraćanje direktora Doma zdravlja doc. dr Milorada Jerkana, prikaz aktuelnih podataka iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata iz Niša od strane načelnice opšte službe dr Gordane Ignjatović a biće prikazana i iskustva u radu Studentskog psihološkog savetovališta iz Niša od strane psihologa Ivane Nerubacki.

Prigodni program izvešće učenici i nastavnici OŠ ”Ivan Goran Kovačić”, studenti IFMSA i NIPSA, a potom sledi akcija lekara i psihologa iz Doma zdravlja Niš.

Učenici će svim starijim osobama, bolesnicima i rekovalescentima koji se nalaze na promenadi i u parku poklanjati čestitke/crteže sa afirmativnim porukama podrške i željama za uspešan oporavak i izlečenje. Istovremeno će ponuditi građanima da zajedno izrađuju crteže i poruke u znak podrške osobama pod rizikom od depresije i osobama koje se već nalaze u depresiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare