U Medveđi vanredna sednica Skupštine zbog zloupotreba sa fabrikom peleta

MEDVEĐA

Na zahtev dvanaestoro odbornika za sutra je zakazana vanredna sednica Skupštine opštine Medveđa na kojoj će jedina tema biti status peletare Jablanica Eko i utrošen novac na ovu fabriku iz budžeta opštine od osnivanja do danas.

Fabrika peleta je osnovana još 2011.godine u objektum nekadašnje fabrike Termovent , lokalna samouprava kupila je opremu od slovenačke firme Biogen doo iz Kamnika i uložila u to preko milion evra.

Iz raznih razloga proizvodnja peleta nikada nije zaživela a dobri poznavaoci prilika tvrde da je jedna od njih i promena vlasti na republičkom nivou.

Rad fabrike i formalno prestaje 2015.godine ali veliki broj radnika i dalje je prijavljen u njoj.

Preduzeće Jablanica eko doo je registrovano 2013.godine i danas je njeno sedište na lokaciji nekadašnje fabrike Termovent.

Odbornici koji su potpisali zahtev za vanrednu seednicu ukazuju da su problemi u ovoj fabrici, četiri godine posle prestanka rada, i dalje vrlo veliki i da dugovanja “razaraju opštinski budžet”. i tvrde da su ” aktivnosti lokalne samouprave više nego problematični i dobijaju epilog ozbiljnog kriminala”.

Zbog svega ovoga je, navode, zatraženo sazivanje vanredne sednice Skupštie opštine Medvedja.

Tvrde da je sednica zakazana za sutra “posle mnogih pretnji pojedinim odbornicima od strane čelnika lokalne samouprave Medveđe i pokušaja neodržavanja ove sednice sa ovom tačkom dnevnog reda” ali i da “predsednik opštine Nebojša Arsić ( SNS) priča da će mu ova tačka stvoriti velike probleme u Beogradu“.

Geneza problema, po njihovom vidjenju, izgleda ovako: Vlada Republike Srbije u ovu opštinu uvela privremene mere pre više od četiri godine (nedugo psole smrti bivšeg predsednik a opštine Medvedja Slobodana Draškovića, prim JUGpress). u tom organu je Arsić bio predsednik sa još četiri osobe.

Tada se ušlo u pregovore sa slovenačkom kompanijom sa kojom je i pokrenuta fabrika peleta , i nude im se ustupanje ove fabrike sa kompletnom opremom za organizovanje proizvodnje u sopsvenoj režiji bez prisustva lokalne samouprave.

Odbornici kažu da Arsić ne pokazuje interesovanje za rešavanje ovog problema, sve do jula 2016.godine.

Troškovi zakupa se gomilaju.

Dug opštine po osnovu zakupa zaključno sa 2016.godine iznosi oko 19 miliona dinara i predsednik opštine Nebojša Arsić potpisuje Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa marta meseca 2017.godine kojim priznaje sav ovaj dug.

Preduzeće Biogen iz Slovenije prihvatilo je ponudu o kupovini svoje opreme koja je procenjena na  na 507.072 evra.

Plaćanje bi  se izvršilo kompenzacijom na ime duga prema ovom slovenačkom preduzeću od 209.072 dinara i uplatom od 298.000 evra u dve šestomesečne rate.

O tome predsednik opštine Arsić potpisuje aneks sa Biogenom iz Kamnika (Slovenija) i ovim dodatno obavezuje lokalnu samoupravu za dug od 209.072 evra, umesto da se time bavi Jablanica eko doo,  koja i danas postoji i ima svog direktora koga plaća lokalna samouprava jer , praktično, ovo preduzeće ne radi, prenose nam odbornici, potpisnici zahteva za vanrednom sednicom Skupštine opštine.

Zbog izmirivanja nagomilanih problema prema radnicima pre svega lokalna samouprava prebacuje ovom preduzeću iz opštinskog budžeta oko 23 miliona dinara a neki sudski postupci s evode i dan danas.

Lokalna samouprava traži dodatne garancije za plaćanje opreme i tada nastaju problemi.

Otkazuje se zakup a slovenački Biogen tuži lokalnu samoupravu za dug 209.072 evra koji je ankesom prihvatiom predsednik opštine Nebojša Arsić , i ovaj sudski postupak je pri kraju.

I tu nije kraj.

Opštinsko veće opštine Medveđe donosi odluku 2.7.2018.godine i ustupa kompletnu opremu svog preduzeća Jablanica eko preduzeću „KONS“ iz  Krnješevca na period od šest meseci, bez ikakve nadoknade.

Dakle, zakup se i dalje plaća iz budžeta opštine Medvedja novcem gradjana.

Preduzeće Kons i danas radi u istom pogonu i danas praktično isti objekat, istu opremu  formalno koriste dva preduzeća.

Nikakva ozbiljnija proizvodnja se ne odvija.

A, navodno, bez saglasnosti lokalnih vlasti vrši se dogradnja neke sopstvene opreme ali se i dalje sve obaveze plaćaju iz budžeta opštine , skoro 12 meseci što iznosi oko 70 hiljada evra.

U Medvedji se otvoreno priča da firma iz Krnješevca , umesto plaćanja zakupa zapravo plaća letovanja, mesečne plate deci nekih funkcionera, kupje doktorate , plaća putovanja.

Ove priče nam potvrdjuju i neki od odbornika i vlasti i opozicije.

A odbornici koji su potpisali inicijativu za vanrednu sednisu najavljuju da će zatražiti uključivanje Državne revizorske institucije kao i privrednog kriminala na sednici, mada, tvrde , postoje saznanja da će ova sednica biti napuštena od odbornika vladajuće koalicije SNS, SPS, PUPS,  grupe građana i albanske partije PDD.

Druge strane ove priče, predsednika opštine Medveđa, nema jer Nebojša Arsić već duže vreme ne odgovara na pozive novinara JUGpressa.

Prati
Obavesti me o
guest
11 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Toki
Toki
1 godina pre

Data oprema i fabrika bez ndoknade na šest meseci.Sve je plsćeno ali na ruke,vreme je da policija počne da radi u ovoj napaćenoj i očerupanoj opštini.Arsić više nezna šta radi sa njegovom pravnicom Cecikom.

Nina
Nina
1 godina pre

Pitanje za predCednika. Odakle ,,KONS,,iz Vlasotinca u peletari? Kako je moguće kupiti pelet bez fiskalnog računa? Gde su tu ugovori? Gde je putni nalog? Mora on to objasniti gradjanima. Mi smo ga glasali, zahtevamo da nam pokaže račune.

Somovi
Somovi
1 godina pre

Ozbiljno neznanje u opstini Medvedja.Taj Arsic ce sigurno u zatvor,ali je problem mnogo ozbiljniji. U Srbiji neko godinama protivzakonito trosi pare iz budzeta i niko ne reaguje…

Toki
Toki
1 godina pre

Zatražiti v.skupštinu sa temom: STATUS SlUPANOG DŽIPA. _ Zašto je korišćen bez putnog naloga i bez vozača. _ Ko je, konačno upravljao istim. _ Ko je bio na mesto suvozača. _ Kolika je pričinjena šteta na vozilo. _ Ko će platiti štetu,obzirom da je podneta prijava za Ugrožavanje javnog saobraćaja _ Dali se vozilo popravlja ili se prodaje. Ukoliko nema odgovora na postavljena pitanja. Pozvati gradjane na PROTEST.

Jela
Jela
1 godina pre
Odgovori  Toki

A ne bi bilo loše ni pozvati građane na jedno ozbiljno opismenjavanje pre svega toga.

Duda
Duda
1 godina pre
Odgovori  Jela

Ovde nije stvar ko je pismen a ko nije. I nepismeni imaju pravo da znaju gde su njihove pare. Stvar je u zloupotrebi a ne u slovnim greškama

Jela
Jela
1 godina pre
Odgovori  Duda

Imaju, razume se,to i nije upitno, ne znam u kom delu mog komentara je to stavljeno u sumnju. Ali je komentar napisan slovima, pa se to da komentarisati jednako kao i sve ostalo…

Edukacija
Edukacija
1 godina pre
Odgovori  Jela

Ili ih upisati na Fakultet Bezbednosti, to je najsigurnije mesto brzog opismenjavanja, napredovanja u kvadratima, konjskim snagama…Jelo, Jelo, ne brani ono što se odbraniti neda.

Jela
Jela
1 godina pre
Odgovori  Edukacija

Ko uopšte to brani? Ili, tačnije, ja misliž da imam pravo da branim ono što smatram da treba braniti. A to je samo ono što sam rekla: pismenost i znanje. Da li bi bilo ovako da ima toga malo više? Ne bi.

Medveđa zna
Medveđa zna
1 godina pre
Odgovori  Toki

Zašto već neko ne napiše o osnovanim sumnjama o vozaču i suvozaču, očigledno da se u Medveđi zna i priča o tome a niko da to i napiše. Dajte imena.

pogled iz svemira
pogled iz svemira
1 godina pre

Ako postoji volja ovo ce se brzo resiti jer u malim sredinama se sve zna sve veze rodbinske kumovske poslovne…A ako nebude resenja znaci direktna opstrukcija sadasnje vladajuce garniture u opstini i drzavi.Posto je bio Ivica Dacic na otvaranju fabrike peleta cinimi se da je sve ipak jasno