U Medveđi predstava povodom 100 godina od proglašenja varoši

MEDVEĐA

U velikoj sali Kulturnog centra opštine Medveđa odigrana je multimedijalna dramska predstava posvećena jubileju-100-godišnjici od proglašenja Medveđe za varoš.

Svečanost jesinoć otvorio direktor Kulturnog centra Medveđa, Nebojša Jakšić, podsećajući prisutne da ustanova kojom rukovodi nastavlja da prigodnim programima obelećava značajne jubileje kako iz lokalne tako i iz nacionalne istorije. Takođe je pročitao najznačajnije lokalne događaje vezene za politički, privredni, obrazovni ,kulturni i sportski razvoj opštine Medveđa. Predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić je zvanično otvorio svečanost i tom prilikom izneo podatke vezena za sam čin proglašenja Medveđe za varoš od strane Kralja Aleksandra Karađorđevića, tog 31.12.1921 godine. Sama predstava je imala dva dela, prvi u kome je prikazan dokumentarni film o nastanku i razvoju Medveđe autora Miloša Stojmenovića- studio “Nitro akustik” iz Lebana, i drugi, dramski prikaz u kome su učestvovali lokalni glumci amateri iz Medveđe i Lebana .

Scena je podržana učešćem folklornog društva, guslara, frulaša. Osnovu radnje čini zahtev viđenijih meštana , tada sela Medveđe, da se njihovo mesto proglasi za varoš i dobija ukaza o proglašenju. Scenarist i režiser predstave je Dominik Bogdanovi, rukovodilac Gradskog amaterskog pozorišta “Katarza” iz Lebana. Za predstavu su korišćene stare fotgrafije i tekstovi koji se nalaze u zavičajnoj građi Opštinske biblioteke “Petar Petrović-Njegoš”. Po završetku predstave, u foajeu Kulturnog centra Medveđa, otvorena je izložba fotografija varoši Medveđe s početka 20.tog veka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare