U Medveđi građani ne znaju šta je bilo na sednicama Skupštine opštine

MEDVEĐA

U Medveđi građani ne znaju šta je bilo na poslednje dve sednice Skupštine opštine jer nije obezbeđena javnost rada koja je, inače, obavezna po važećem Poslovniku.

To su nam potvrdili i odgovori koje smo dobili iz Skupštinske službe.

Zanimljivo je da o ovim sednicama nisu obaveštavani mediji koji prate dešavanja u Medveđi , čak ni oni čiji se projekti sufinansiraju iz opštinskog budžeta tj. od para građana.

U odgovoru nam je rečeno da je poziv za sednice Skupštine opštine upućen “lokalnom mediju Radio Medveđa” ali ne i da li je na tom mediju bila bilo kakva vest o održanim sednicama.

Na mejl adresu u kabinet predsednika opštine ( tako ona glasi) smo poslali sledeća pitanja:

 1. Da li se medijima šalju pozivi/obaveštenja za sednice Skupštine
  opštine Medveđa i kojim medijima tačno? Molimo da nam pošaljete
  mejling listu na koju je upućen poziv za jučerašnju (ponedeljak) sednicu Skupštine
  opštine.
 2. Kako se tačno obezbeđuje javnost rada sa sednice Skupštine opštine
  i koji medji su izveštavali o jučerašnjoj sednici?
 3. Kako građani Medveđe mogu da prate sednice Skupštine opštine? Kako
  su mogli da prate jučerašnju sednicu i prvu konstitutivnu?

4 Kako tačno sprovodite u praksi obavezu javnosti rada Skupštine
opštine koja je definisana Poslovnikom ?

U odgovoru koji smo dobili piše ovo :

Postupajući po Vam dopisu koji ste poslali Kabinetu predsednika opštine Medveđa u vezi održane sednice Skupštine opštine Medveđa, dajemo vam sledeće izjašenje u vezi vaših postavljenih pitanja:

 1. Obaveštamo vas da je Skupštinska služba opštine Medveđa uputila Obaveštenje o održavanju 1.Konstitutivne sednice Skupštine opštine Medveđa, lokalnom mediju ”Radio Medveđa” iz Medveđe dana 9.maja 2022.godine. Obaveštenje o održavanju 2. sednice Skupštine opštine Medveđa poslato je lokalnom mediju ”Radio Medveđa” dana 3.juna 2022.godine.
 2. Postupak javne nabavke za prenos sednica Skupštine opštine je u toku i isti će biti završen početkom meseca jula 2022.godine. U narednom periodu sednice Skupštine biće prenošene putem audio strima na zvaničnom sajtu Opštine Medveđa, jer trenutno zbog tehničkih problema nije moguće prenositi sednice Skupštine.

S poštovanjem,

Skupštinska služba opštine Medveđa

Naravno da je , između ostalog, zanimljivo i potpitanje koje sledi iz odgovora i glasi : kako u opštini Medveđa tako precizno znaju kada će biti završena javna nabavka za prenos sednica Skupštine i da li znaju da je takvo trošenje budžetskih para i za te namene nezakonito?

Takodje, ako će već obezbediti prenos sednica preko sajta opštine , šta će im javna nabavka i dodatno trošenje para za istu namenu?

I kome tačno idu te pare koje se plaćaju iz budžeta opštine?

Primera radi, grad Leskovac ima prenose sednica Skupštine grada na svom sajtu i nema nikakvih javnih nabavki niti posebnog trošenja para iz budžeta za te namene.

A informisanje građana o tome šta se dešava na sednici lokalne skupštine svuda, pa i u Medveđu, je stvar od javnog interesa i obaveza je medija koje pokrivaju to područje da izveštavaju o tome.

Ali je i zakonska obaveza lokalnih vlasti da ih obaveštavaju o sednicama i to SVE medije koji prate, u ovom slučaju, dešavanja u opštini Medveđa.

Ovako, kad selektivno obaveštavaju medije, postavlja se pitanje šta žele da sakriju.

I od svojih građana, čije pare troše, i od medija .

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare