U Leskovcu rekonstruišu nekoliko škola

LESKOVAC

Ovo bi, prema najavama iz lokalne samouprave, mogla biti zlatna godina za leskovačko obrazovanje, bar kad je u pitanju infrastruktura. Kompletna rekonstrukcija tri i delimična nekoliko školskih objekata, više je nego što je u ovoj oblasti uradjeno u proteklih par decenija, ocena je upućenih.

Kompletna rekonstrukcija školskih objekata je, za lokalne samouprave, preveliki zalogaj, pa zato gro sredstava za ova značajna ulaganja obezbedjuje država, pre  svega preko Kancelarije za javna ulaganja. Iz tog izvora finansira se adaptacija Osnovne škole ”Josif Kostić”, koja će, iz temelja promeniti i spoljni i unutrašnji izgled najstarije obrazovne ustanove u gradu. Kancelarija je obezbdila sredstva i za rekonstrukciju i dogradnju Trgovinsko-ugostiteljske i Škole za tekstil i dizajn, a radi se, da podsetimo, o stotinama miliona dinara.

Više od pola milijarde (565 miliona) je za oblast školstva, u budžetu za 2o18. godinu, opredelio i grad Leskovac, a to je za 13 posto više nego lane. Naravno da nisu sva sredstva namenjena infrastrukturnim ulaganjima, ali će dobar deo poslužiti upravo u te svrhe.

–          U ovoj godini ćemo svakako uraditi mnogo, ili smo bar tako isplanirali. Kompletno ćemo sanirati krov škole u Medji i u Kutlešu ćemo srušiti staru školu, jer je ova zgrada postala veoma opasna za djake. Kompletno ćemo termički izolovati školu u Pečenjevcu, radićemo fasadu na školama ”Svetozar Marković” , ”Vasa Pelagić” i ”Vuk Karadžić” u Pečenjevcu.

Prema rečima Bojana Tojage, budžet za ove namene je oko 3o miliona dinara, a projektima je predvidjena kompletna sanacija i zamena dotrajale stolarije i fasade, pa će se raditi ili fazno ili će za neki od najzapuštenijih objekata, lokalna samouprava potražiti pomoć države:

–          Najbolje bi bilo kada bismo, recimo, za radove na školi ”Svetozar Marković” dobili pomoć Kancelarije za javna ulaganja. Onda bi nam, od planiranih sredstava iz lokalnog budžeta ostalo mnogo više za još neke manje projekte. S druge strane, u ”Svetozaru” ne bismo rekonstruisali samo fasadu, već bismo radili kompletnu obnovu unutrašnjosti zgrade, opremanje učionica i ostalih prostorija. Finansijski  bi to bilo, mnogo značajnije ulaganje. Iapk, nismo nezadovoljni, jer će ovo biti zlatna godina za investiranje u obrazovnu infrastrukturu, ističe Tojaga.

Osim za izgradnju, dogradnju, sanaciju i rekonstrukciju zgrada, lokalna samouprava dozvole i saglasnost mora pribaviti i za rušenje objekata, a to, prema rečima BojanaTojage, prilično i košta.  Kad je u pitanju objekat stare škole u Kutlešu, medjutim, vremena za čekanje nema, jer je u temeljima zgrade očigledno zmijsko leglo, pa ovi gmizavci već nekoliko godina zadaju strah deci i njihovim roditeljima. Moraćemo da je srušimo, koliko god da košta, a ume, objašnjava on, rušenje da košta kao jedna faza izgradnje.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Kad će biti uklonjena šteta od ovakvog ulaganja u osnovnoj školi u Vučju? Koliko ja znam, tamo je pao plafon posle ovakvog “investiranja”, iako je nadzorni organ primio radove. Posle pada plafona deca ne koriste ceo sprat, a sud je presudio da niko nije kriv što je plafon pao i što je ispucao i u ostalim učionicama gde su radovi izvođeni. Trebali su novinari da pitaju gospodina Tojegu šta može reći o tome. Paradoks je da se o tome ćuti, a posle toga čujem da se on slikao posle asfaltiranja dvorišta te iste škole. Isto tako čujem da firma koja je izvodila dotične radove i dalje učestvuje na gradskim tenderima i dobija poslove. Kam gu logika?

Petar
Petar
6 godine pre

Zamolio bih novinare da odu do skole Vuk Karadzic u Leskovcu i da pogledaju u kakvom haosu je unutrasnjost skole. Mozete objaviti i slike nebezbednih klupa, starih poluraspalih vrata, grafite unutar ucionica, parketa starog pola veka…