U Leskovcu pedesetak osoba dalo krv

LESKOVAC

Još jedna akcija dobrovoljnog davalaštva u Leskovcu, protekla je danas u izmenjenim okolnostima, ali sa jednako dobrim odzivom, što je , potvrdjuju lekari službe niške transfuzije, jedna od karakteristika ovo dela Srbije. Zalihe krvi su stabilne, jer je korona u znatnoj meri redukovala broj operacija.

Tokom današnje akcije prikupljeno je pedesetak jedinica krvi, što je  odličan rezultat, uzimajući u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju i period godine, jer je odziv dobrovoljnih davalaca zbog raspusta i godišnjih odmora, leti uvek značajno manji:

” Moram najpre da zahvalim Crvenom krstu u Leskovcu, jer bez  njegove organizacije, nijedna akcija dobrovoljnog davalaštva, ni izdaleka, ne bi bila tako uspešna. Humane ljude iz ovog grada ništa ne može da  zaustavi , pa ni korona. Do sada smo prikupili 4o-ak jedinica, ali verujem da ćemo do kraja akcije zabeležiti prosek, a to je oko 5o jedinica. Naše ekipe su svakodnevno na terenui ne radi se ni o kakvim namenskim, već o redovnim akcijama. Zalihe krvi su stabilne, obzirom na činjenicu da je leto, pa se broj intervencija redukuje, a zakazuju i izvode samo hitne operacije. Aktuelna epidemiološka situacija je, takodje, doprinela manjoj potrošnji krvi” , kaže doktor Dejan Obradović.

On dodaje da dobrovoljne davaoce iz Leskovca ništa  ne može zaustaviti  u humanoj misiji, jer su to ljudi koji znaju koliko je svaka kap krvi dragocena.

Nažalost, nekoliko  davalaca je moralo biti vraćeno zbog zdravstvenih problema, uglavnom zbog povišenog pritiska, ali ne i tegoba izazvanih korona virusom, iako su ekipa niške Transfuzije  i zaposleni u Crvenom krstu preduzeli sve mere preporučene u cilju sprečavanja širenja bolesti. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare