U Leskovcu otvorena 27. Roštiljijada

LESKOVAC

Nastupom mažoretkinja i velikim vatrometom večeras je u Leskovcu počela 27. Rotšiljijada, koja će trajati do 4. septembra.

Roštiljijada otvaranje 2 Roštiljijada otvaranje 3

Ovogodišnju Roštiljijadu otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Po ovoj manifestaciji naš grad poznat je u zemlji i inostranstvu“, rekao je Cvetanović. „Broj ljidi koji poseti ovu manifestaciju samo potvrđuje ugled leskovačke Roštiljijade. Upravo zato nastojimo da uz pomoć nje promovišemo naš grad, našu Srbiju, ali i da razvijemo međusobnu saradnju i prijateljstvo“.

Cvetanović je podsetio da je tradicija leskovačkog roštilja duga više od dva veka, da su još u 18. veku putopisci pominjali ćepavćiće kao izvanredne gurmanluke, a najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića, Dragija Bureta, kralja leskovačkog roštilja. Iz tradicije leskovačkog roštilja i ugostiteljstva na ideju Dragija Bureta rodila se pre 27 godina leskovačka Roštiljijada, koja je danas prerasla u značajnu međunarodnu manifestaciju, na koju su Leskovčani ponosni, rekao je između ostalog na svečanom otvaranju manifestacije Cvetanović.

 

Direktor Turističke organizacije Leskovac Žikica Nestorović rekao je da se na Roštiljijadi  očekuje  rekordni broj posetioca koji bi trebalo da nadmaši prošlogodišnjih 700.000.

„Očekujemo rekord u pravljenju najveće pljeskavice od preko 60 kilograma od najkvalitetnijeg leskovačkog roštilj mesa i pljeskavicu od preko tri kilograma koju će iz ruku napraviti vešti majstori roštilja. Veliki je trud učinjen da ova manifestacija bude jedna od posećenijih u ovom delu Evropi i jedan od najatraktivijih fesivala hrane i dobre zabave“ rekao je Nestorović.

Roštiljijada otvaranje 6 Roštiljijada otvaranje 5 Roštiljijada otvaranje 1 Roštiljijada otvaranje 4

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare