U Leskovcu mu spomenik pomerili na kej, u Beogradu ga postavili u Skadarliju

BEOGRAD

Spomenik srpskom kantautoru, umetniku i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

Toma je bio poznat kao veliki boem i obožavao je Skadarliju i kafane, a sada će jedno od njegovih omiljenih mesta krasiti i njegov spomenik, prenosi Nova.rs.

U Skadarliji je Zdravković održao i jedan od svojih poslednjih nastupa, a spomenik se nalazi u blizini kafane „Dva jelena“ u Skadarskoj 26.

Rasim Ljajić je rekao da su „uspeli u jednoj transparentnoj atmosferi u dve godine da ispoštuju zakonom propisane obaveze i da ispunimo tu inicijativu koja je podržana od nekoliko hiljada potpisnika građana pre svega Beograđana“. Takođe u svim anketama, velika većina građana je podržala da se ovde postavi spomenik, dodao je.

„To jeste spomenik jednom velikom umetniku, pesniku, tekstopiscu, stvaraocu, umetniku, pa tek onda pevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv, ne samo na prostoru Srbije već i u nekadašnjoj zajedničkoj državi. Ovo je spomenik i jednom vremenu i nekadašnjoj subkulturi tog vremena koju je Toma obeležio. Ovo je spomenik i jednom čoveku koji nije živeo po uobičajenim pravilima, koji je govorio da je život bogatstvo i da ga treba trošiti a ne štedeti“, naveo je Ljaljić, podsećajući i na to da je Toma Zdravković bio svestan svojih poroka i u svojim intervjuima spominjao da bi – da može da živi – sve radio drugačije.

Ljajić je rekao da je ovo i spomenik svim Dankama, Brankama, Sanjama, svim Jelenama, svim tamburašima koji će ovde pevati „O, Ciganko moja“, svim prokletim kafanama i raznim sudbinama koje se dešavaju u tim kafanama.

Šapić je ocenio da je ovo istorijski momenat ne samo za grad Beograd, već i za celu Srbiju. „Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture, čitavog srpskog naroda, i te naše duše koja se upravo izrazi na jedan poseban način ovde u Skadarliji“, naveo je i dodao – „da nam dugo živi sećanje na Tomu“.

Ovom događaju prisustvovali su, pored Tomine udovice Gordane Zdravković i njihove ćerke Žakline, i Dragan Kojić Keba, Branko Babović, voditelj Živorad Nikolić, Aleksandar Šapić, Mirko Kodić i drugi, prenosi N 1.(kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare