U Leskovcu i Jablaničkom okrugu počinje vakcinacija protiv gripa

LESKOVAC

Na teritoriji Jablaničkog okruga počela je imunizacija stanovništva protiv gripa sezona 2023/2024. godine. Zavod za javno zdravlje Leskovac za teritoriju okruga je dobio ukupno 9000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a radi se o četvorovalentnoj vakcini Influvac tetra proizvođača Abbott Biologicals. Vakcinacija se sprovodi u svim domovima zdravlja na teritoriji okruga.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Jadranka Krasić kaže da će leskovački Dom zdravlja vršiti vakcinaciju i u seoskim i gradskim ambulantama, kao i u Ustanovi za odrasla i starija lica.

„Vakcinaciju protiv sezonskog gripa sprovodimo kod osoba u posebnom riziku starijih od šest meseci i tu spadaju osobe iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom, itd. Prema epidemiološkim indikacijama tu su osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zatim osobe starije od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku i zaposleni u zdravstvenim ustanovama. u skladu sa važećim Pravilnikom obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.“

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji dodaje Krasićeva i dodaje da ZZJZ poseduje i sertifikat da se radi o ispravnoj vakcini.

„Primetan je porast broja vakcinisanih poslednjih godina i nadamo se da će taj trend da se nastavi i ove godine. Ovaj broj naručenih vakcina je na osnovu prošlogodišnje potrošnje, a neće biti problema ukoliko bude potrebno naručiti dodatnu količinu. Procedura vakcinisanja je vrlo jednostavna, potrebno je da se pacijent samo javi izabranom lekaru koji će utvrditi da u tom trenutku pacijent nema neku prehladu, da nije alergičan na jaja, što je i do sada bilo pravilo.“ (kraj) IS/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare