U Leskovcu 16 novozaraženih osoba, ukupno obolela 221 osoba

LESKOVAC

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca Goran Cvetanović je na konferenciji za medije izneo najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Leskovcu, rekavši da je od poslednje konferencije za medije, održane 30. aprila 2020. godine, do 4. maja sa teritorije grada Leskovca poslato je na analizu 344 uzoraka.

„Od tog broja je negativnih 328, a pozitivnih 16, na osnovu čega procenat pozitivnosti iznosi 4,65%. Epidemiološka situacija u Leskovcu, na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje, pokazuje da je trenutno u Leskovcu ima 221 obolelo lice. Broj obolelih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama se povećao za 5 osoba.“

Izrečeni su i podaci o broju registrovanih obolelih po mesnim zajednicama na teritoriji grada.

„Sa teriorije gradskog naseljenog mesta Leskovac obolelo je 106 lica i to po 15 obolelih u MZ „Moše Pijade“ i „Stojan Ljubić“, zatim po 13 u MZ „Veljko Vlahović“ i „Hisar“, devet lica na teritoriji MZ „Centar“, osam MZ „Dubočica“, sedam u MZ „Veternica“, po šest obolelih u MZ „Morava“ i „Rade Žunić“, pet u MZ „Milentije Popović“ i „Kosta Stamenković“, a u MZ „Prva Južnomoravska brigada“ obolelo je njih četiri. U Vučju je potvrđeno deset obolelih, dok je Grdelici sedam takvih slučaja. U 43 naseljena mesta seoskog tipa registrovano je 98 slučajeva i to u Brestovcu 12, u Gornjem Stopanju sedam, a u mestima Bobište, Bratmilovce i Donje Krajince po pet obolelih. U 19 seoskih naseljenih mesta registrovan je po jedan slučaj oboljevanja. Od početka epidemije ukupan broj testiranih lica na teritoriji grada Leskovca iznosi 2007 lica, na području Okruga 3399 lica, dok se trenutno čekaju rezultati testiranja za 319 lica. Zbog kontakta sa obolelima, na teritoriji grada Leskovca, pod zdravstveni nadzor stavljeno je 1348 lica, okrug 1780 lica, dok broj lica koja su stavljena u kućnu izolaciju do sada iznosi 893, okrug 1108 lica.“

U kovid-bolnici u Leskovcu je hospitalizovan 131 pacijent, a do sada ih izlečeno i iz nje otpušeno 99 pacijenata, dok je 105 osoba otpušeno iz privremenih bolnica, što ukupno iznosi 204.

Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, iznela je podatak da je na teritoriji Jablaničkog okruga 83 obolelih zdravstvenih radnika, i najavila da će početi epidemiološko ispitivanje, odnosno brza studija o kolektivnom imunitetu građana.

„Na nivou Srbije će ih biti 7000 sluačjno odabranih porodica biti testirano, a Medicinski fakultet u Beogradu i Institut Batut će dati jasnije instrukcije o tome koje porodice će se testirati na nivou okruga.“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare