U Lebanu grom zapalio tri kuće, uništeni poljoprivredni zasadi, leteli pomoćni objekti i kontejneri

LEBANE

U jakom nevremenu koje je sinoć pogodilo Lebane, gde je padala obila kiša praćena gradom verličine jajeta i olujnim vetrom , pričinjena je velika šteta poljoprivrednicima, pokidane su žuce za struju a na tri kuće su izbili požari zbog gromova.

Predsednbik Skupštine opštine Lebane Boban Pejčić je rekao za JUGpress da Lebane nema vodu zbog prekida u snabdevanju strujom postrojenja za prečićčavanje vode.

„Mi smo još sinooć obišli teren. Najveće štete su na području od Lebana prema Togočevcu koje je zahvatio grad I olujni vetar.  Ljudima su tu pocepani plastenici I uništeno povrće u njima. Sve što je bilo na otvorenom od poljoprivrednih proizvoda, paradajz, paprika, kukuruz je uništeno.”, rekao nam je Pejčić.

Dodaje da je u selu Togočevce vetar odneo i dve pomoćne zgrade, jedna je pala na put, truga sa strane I da su to već sanirale ekipe na terenuu.

“ U Ćenovcu je situacija takođe loša , velike su štete u poljoprivredi  kao I u Bošnjacu, Pertatu, ceo taj potez ka Ždeglovu, Konjinu, Lugaru… je uništen”, objašnjava Pejčić.

Kaže da je protivgradna zaštota reagovala adekvatno ali da je iz pravca Kosova naišao ogromna objal I da rakete nisu mogle da ga spreče da nanese štetu.

U samom Lebanu ekipe JKP Vodovoda su na terenu, angažovane su I privatne ekipe koje saniraju puteve prema Leksovcu I po selima.

“Malo veći problem je što nemamo struju do postrojenja za prečišćavanje vode, vodozahvata u Grgurovcu, pokidane su žice, obećanja i Elektrodistribucije su da će to biti do 13 sati rešeno. Iz istog razloga nema ni struje u gradu”, rekao name je Pejčić koji objašnjava da se radi o potez od Šumana prema Klajiću.

 Struju nema ni područje od Lebana prema Togočevcu, Pertatu, Ćenovcu…

U tri kuće je sinoć  udario grom, zapalili su se strujomeri zbog elektropražnjenja ali,  srećom, brzom intervencijom vatrogasaca požar je lokalozovan i situacija je sređena, nema oštećenja na kućama ni žrtava.

 Jedna od tih kuća je u samom Lebanu, druga u Konjinu, a treća u Prekopčelici.

Do sada nije bilo ovakvih šteta u Lebanu, bilo je u pojedinim selima, ali nikada na ovolikoj površini opštine, rekao je Pejčić I dodao da je veću štetu napravio olujni vetar od grada.

U ponedeljak će na teren izaći komisija da proceni štetu na poljoprivrednim usevima kako bi se videlo kako i koliko opština može da pomogne ljudima koji žive od te poljoprivrede.

Nevreme je Lebane pogodilo sinoć u dva navrata , od 18.30 do 19.30 I  od 21 do 22 sata.

U njemu je vetar ulicama nosio kontejenere i automobile.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare