U Lebanu građani smatraju da je potrebno više uključivati obične ljude u pripremu budžeta umesto političkih stranaka

LEBANE

Budžet za 2020. godinu se ne razlikuje mnogo u odnosu na budžet za 2019.godinu, rekao je predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović .

Objasnio je da su prihodi, koje očekuju, u izvesnom očekivanom rastu,  a kao razlog navodi povećanje plata na republičkom nivou i da je značajan deo prihoda od poreza na zarade .

“Ta sredstva smo planirali za  investicije u narednom periodu, koje će biti u većem obimu jer obaveze, koje smo nasledili iz prethodnog perioda, smo servisirali na vreme”, rekao  je Bogdanović prilikom našeg razgovora pre nekog vremena i dodao da su lokalne vlasti u Lebanu morale da otplaćuju oko  250 miliona dinara na ime obaveza iz  prethodnog perioda.

Na naše pitanje da li su, u procesu donošenja  budžeta, imali konsultacije sa građanima na  terenu, sa predstavnicima mesnih zajednica,  Bogdanović je rekao da je “to I  zakon propisao”.

“I mi to radimo. Imamo javno na sajtu opštine Lebane, a takođe i sa svim mesnim zajednicama, sa svim korisnicma, otvorena rasprava i predlozi građana što se tiče planiranja budžeta i planiranih investicija koje opština Lebane treba da sprovede  iz tog budžeta”, objasnio je Bogdanović.

Zanima nas koliko građani uopšte znaju kako se troše sredstva iz budžeta I koliko je taj process transparentan ?

“ To je transparentno kao i završni račun”, odgovorio nam je Bogdanović i dodao da je “sva dokumentacija transparentna”.

“ Na sajtu opštine Lebane je izveštaj o budžetu I izveštaji javnih preduzeća,  koje usvajamo na sednicama  Skupštine opštine, bilo kvartalni, polugodišnji i godišnji… Sve je to dostupno građanima. Postoje I poluinformacije i dezinformacije, ali građani znaju da one nisu tačne”, rekao je Bogdanović.

Građani Lebana sa kojima smo razgovarali uglavnom smatraju da pripadnici lokalne vlasti budžet troše po sosptvenim kriterijumima i ličnoj koristi ljudi na vlasti.

Većina naših sagovornika smatra i da je način usvajanja  budžeta opštine nerazumljiv, kao i da nije dovoljno otvoren za javnost .

 Preneli su nam i da nisu dovoljno informisani o radu opštinskih vlasti, ali i da  većina sagovornika ne prati rad sednica lokalnog parlamenta.

O radu lokalne samouprave se najveći broj naših sagovornika ne informiše preko sajta opštine, na kome se objavljuju budžeti , pozivi za javne rasprave I dostavljanje predloga.

Informišu se, kažu, preko lokalnih novina i portal.

  Najviše ih zanima donošenje budžeta I završnog računa opštine.

Većina građana, sa kojima smo razgovarali, nema predloge za plan razvoja opštine i kreiranje budžeta, iz koga se sve to finansira.

Nekoliko građana nam je reklo da je potrtebno da se stvore uslovi da građani uzmu veće učešće u izradi budžeta i planova za opštinu, a ne da to rade političke stranke.

Kažu i da ima predloga, ali smatraju da nema zainteresovanih u lokalnoj samaoupravi za njih, ali da, zapravo, nisu ni proveravali tu zainteresovanost.

Neki od predloga su izgradnja dečjih igrališta, otvaranje novih radnih mesta .

Percepcija naših sagovornika je da se građani ne pitaju i to navode kao argument zašto sami nisu učestvovali u procesu kreiranja budžeta opštine.

Sa druge strane smatraju da treba što više u sve te aktivnosti uključiti mlade stručne i nekorumpirane ljude.Kada je u pitanju  trošenje budžeta kažu nam da ih najviše zanima kako se taj budžet , zapravo, usvaja I kako se troše pare iz njega.


Zanima ih i rekonstrukcija i održavanje lokalnih puteva i ulica u Lebanu. Zainteresovani su za bolji kvalitet zdravstvene i socijalne zaštite. Ali o svemu tome ipak ne žele da govore javno, već u nezvaničnom razgovoru. Kažu nam i da ne veruju da odbornici u opštini, inače njihovi predstavnici, u najvećem broju slučajeva, znaju za šta glasaju niti da ih zanima kako se troši novac građana iz budžeta.


Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Skeniranje lokalnih budžeta i
korupcije na jugu Srbije” koji podržava CRTA. Stavovi izneti u njemu
nisu stavovi CRTE

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare