EK uvećava budžet za letove za povratak državljana iz inostranstva

BRISEL

Evropska komisija predložila je 27. marta da se iz budžeta EU odvoji 75 miliona evra za pomoć članicama da vrate svoje građane iz inostranstva i za povećanje budžeta strateških rezervi medicinske opreme “RescEU”.

Zahvaljujući letovima organizovanim kroz Mehanizam civilne zaštite EU i kofinansiranim od strane Unije, u Evropu je od početka epidemije korona virusa već vraćeno 2.312 osoba iz Kine, Japana, SAD, Maroka, Tunisa, Gruzije, sa Filipina i Zelenortskih ostrva.

Narednih dana planirano je više od 80 letova kojima će se državljani EU iz zemalja širom sveta vratiti kućama.

Prema pravilima Mehanizma civilne zaštite, EU učestvuje u troškovima ako se prevoze građani više članica EU.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je bezbedan povratak građana EU prioritet.

“Radimo sve što je moguće da u ovim teškim vremenima obezbedimo da se što je pre moguće spoje sa porodicama”, istakao je Lenarčič.

Deo novca će otići u program rezervi “RescEU” koji je pokrenut ranije ovog meseca sa budžetom za osnivanje od 50 miliona evra.

Zahvaljujući predlogu EK, ukupan budžet prvih strateških rezervi medicinske opreme EU (respiratira, maski i osnovne medicinske opreme) biće 80 miliona evra, saopštila je Komisija.

“Današnja mera je još jedan primer kako EU budžet može da doda vrednost kada je i gde je najpotrebnije. To je i najbolji primer evropske solidarnosti i saradnje”, istakao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare