U ,,Kući fudbala” u Staroj Pazovi održan seminar za sudije i službena lica

STARA PAZOVA-VLASOTINCE-LESKOVAC


Obavezni seminar za sudije, delegate – posmatrače i delegate sportske radnike održan je u prva dva dana marta, i okončan je, po mišljenju, nadležnih organa i komisija Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, na zadovoljavajući način.

Ovakav način rada je uobičajan i seminari se, po pravilu, održavaju neposredno pre početka prvenstvene sezone.

Ovogodiši nastavak prvenstvene trke na srpskoligaškom ,,Istoku” zakazan je za 9. i 10. mart.
Poslovično pedantni operativac iz FS Srbije i nekadašnji uspešni fudbalski delilac fudbalske pravde, Zoran Šipčić govorio je za JUGpress o prisutnost delegata – posmatrača i delegata sportskih radnika na seminaru koji je održan u ,,Kući fudbala” u Sportskom centru FS Srbije u Staroj Pazovi.

“Lista delegata sportskih radnika na srpskoligaškom ,,Istoku” broji 23 delegata. Na seminaru se nisu pojavili trojica delagata sa prefiksom ,,sportski radnik”, i to: David Milić, Nebojša Arsić i Stefan Cvetković. Sa liste delegata – posmatrači od 26 po spisku, nisu došla četvorica delagata-posmatrača i to: Momčilo Pavlović, Zoran Đokić, Dejan Anđelković i Dušan Antić – upoznao nas je precizno, kao i uvek opertivac FS Srbije, Zoran Šipčić.
Poslovično, uvek, optimistički raspoložen i izuzetno precizan u obavljanju svojih zadataka Minja Radaković iz Novog Sada, kao i uvek, bio je na terenu sa sudijama na proveri fizičkih normi, saopštio nam je sva događanja kada su u pitanju sudije sa ,,A” i ,,B” liste srpskoligaškog ,,Istoka”.

Sudije sa ,,A” liste, njih dvadesetak, pokazalo je izuzetno dobre rezultate, dok su malo zatajili sudije sa ,,B” liste, od kojih trojica nisu uspešno prošli ovaj seminar, pa će na ponovni seminar morati: Miloš Jovanović, Milivoje Dončić i Slađan Kojadinović. Trčanje i provera fizičke spremnosti na stazi bila je kod najvećeg broja sudija bez problema, ali neki od njih, i znaju oni, na koje se odnosi, a oni su sa ,,B” liste moraće da skinu koji kilogram, ako žele, a moraju, da ispune fizičke norme kako bi mogli da sude u prolećnoj sezoni – rekao je na zatvarnju seminara u svom izveštaja, Minja Radaković.
Dušan Mrakić je nekadašnji uspešni fudbalski sudija sa naše najviše fudbalske scene, a sada je ulozi Komesra za suđenje u Srpskoj ligi, zadužen za grupe ,,Zapad” i ,,Istok”. Svoje zaduženje obavlja sa puno takta i krajnje profesionalno sve u želji da sudijske ekipe svoj posao obavljaju isključivo i u interesu pravde i pravičnosti i u skladu sa propisanim Pravilima fudbalske igre. U toku jesenje sezone, u dva dana vikenda, kada se, inače, igraju srpskoligaške utakmice, kao komesar za suđenje Mrakić redovno provodi na točkovima sopstvenog automobila i isključivo potežeći ruku u sopstveni džep za gorivo, i bez nadoknade, kako bi na licu mesta mogao da vidi učinak i deljenje fudbalske pravde od strane sudijskih ekipa širom Srbije.
I, sada tokom seminara u ,,Kući fudbala” u Staroj Pazovi bio je na licu mesta, uprkos, vetru i hladnom vremenu kako bi se, lično, uverio u fizičku pripremljenost sudija na samo nedelju dana pred početak drugog dela prvenstvene sezone. Pomno je, i iz neposredne blizine, posmatrao je kako sudije po grupama trče određene deonice iz provere fizičke pripreme.

Mogu reći da je bilo dobro na proveri fizičke pripremljenosti sudija i da smo zadovoljni onim što smo videli kada je u pitanju fizička pripremljenost svih ovih momaka koji su bili na stazi za trčanje. Sudije sa ,,A” liste imale su bolji učinak i, vidi se, da su bolje pripremljeniji u odnosu na svoje kolege sa ,,B” liste. Konstantovali smo da će neki morati da smanje svoju telesnu težinu, kako bi rezultati njihove fizičke spreme bili bolji. Oni to sigurno mogu, i moraju, a to se može i mora poboljšati boljim radom i većim intenzitetom na treninzima. Inače, suđenje u jesenjoj sezoni, bilo je u okvirima sportske korektnosti, i bez ozbiljnijih problema. Moja su nadanja da će taj trend pozitivnosti ići uzlaznom putanjom, jer su sudije sada iskusnije za jednu polusezonu, i mislim, da su spremne da svoje zadatke obave dobro i u interesu sportskog fer pleja što će puno značiti za sam fudbal. Eto, prolećni deo fudbalske sezone je na samom pragu, i ja svim učesnicima fudbalskog sporta, želim da prolećna sezona protekne u najboljem redu i da fudbal kao igra bude apsolutni pobednik – rekao nam je Dušan Mrakić u Sportskom centru FS Srbije u Staroj Pazovi dok je posmatrao sa lica mesta proveru fizičke pripremljenosti sudija sa liste srpskoligaškog ,,Istoka”.


Uspešnie sudije i delegati iz FSJO
ČETA MALA, ALI ODABRANA
Na seminaru u Sporskom centru FS Srbije bilo je sudija i delegata sa teritorije Fudbalskog saveza Jablaničkog okruga. I, svi oni koji su tamo bili sa uspehom su položili sve testove i propisane norme.

  • Seminar sa naše teritorije sa uspehom su položili Milovan Glušac, Aleksandar Petković, Marko Mihajlović i Aleksandar Milenković iz Leskovca i Vlastimir Stamenković iz Vlasotinca. I sudije su se iskazale u pravom svetlu i sa uspehom položili fizičku pripremljenost i proveru teorijskog znanja. To su učnili Vlasotinčani Stefan Đokić, Miloš Tošić, Mihajlo Jović i Miloš Trajković, kao i Leskovčani Dušan Marek, Jovan Nedeljković, Aleksandar i Milan Đorđević. Seminaru nisu pristupili iz opravdanih razloga Milan Glušac i Bojan Ivanović – informisao nas je predsednik GFS Leskovca, Marko Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare