U kompanijama NTP trenutno upošljeno 600 mladih ljudi

NIŠ

Prilikom  posete delegacije predstavnika japanskih velikih kompanijama Naučno-tehnološkom parku u Nišu, direktor ove institucije dr Milan Ranđelović je govorio i o očekivanjima u narednom periodu, koja se tiču potencijalnog napretka.On je izjavio da je, generalno, naša država poslednjih desetak godina napredovala sa aspekta i tehnologije i privlačenja investitora.

„Prirodna stvar je da se tehnološki naprednije kompanije zaintersuju za investiranje i poslovanje u Srbiji i u tom smislu i Niš i NTP traže svoje mesto. Želimo da prezentujemo šta je to čime rapsolažemo kao potencijalima koje imamo. Mislim da smo uspeli da privučemo njihovo interesovanje i da će od nas al ii predstavnika kompanija koje nas posećuju zavisiti u kojoj će se meri neke operativne stvari i saradnje ostvariti. Mi kao Park smo vrlo zainteresovani i za podršku u razvoju nekih novih tehnologija i možda za podršku nekoj od naših mladih kompanija, ali i za razvojnu pomoć i saradnju sa kompanijema iz sveta kao što su kompanije iz Japana koje su nedavno posetile a zarad  transfera znanja, kultura i tehnoilogija prema našim firmama“, kazao je dr Milan Ranđelović.

                     On je govorio i o interesovanu kompanija za saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom.

                   “Nakon godinu dana poslovanja, NTP-u se do sada prijavilo ukupno 76 kompanija, zainteresovane da budu članice. Trenutno u Parku imamo 33 kompanije koje posluju iz Parka. Nedavno smo imali prezentaciju još 7 potencijalnih novih članica. Tako da verujem da će se broj  dodatno povećati. U okviru tih firmi koje posluju iz Parka, trenutno radi preko 600 mladih ljudi. NTP je zaživeo i brže nego što je očekivao. Što se tiče tehnološko-razvojnih kompanija, kojih imamo 16, popunjenost je 100 posto, a što se tiče startap kompanija, popunjenost je nešto iznad 70 posto. Sa novim kompanijama koje ćemo primiti narednih dana približićemo se na 100 posto popunjenosti“, ističe Ranđelović.

                        Izneo je plan da se za period od tri godine jedna kompanija razvije od ideje do nivoa samoodrživosti. Prema kontinuirani proces, jedne kompanije će dolaziti, druge će odlaziti. Prema njegovim nadanjima, cilj je da NTP kontinuirano ima prijavu najmanje pet startap kompanija.

                     „Sa globalnim tržištem sarađuje čak 99 odsto firmi. Vrlo malo njih je oslonjeno na domaće tržište, ili u maloj meri. Radi se o firmama uglavnom iz oblasti informacionih tehnologija, nekoliko gejming firmi, nekoliko koji se bave veštačkom inteligencijom, i potpuno posluju preko Gugl pleja. Plan je da u naredne tri godine te firme zaposle preko tri hiljade ljudi. Imamo pet firmi kvartalno, što znači znači do desetak startapova godišnje“, pojašnjava Ranđelović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare