U kasarni Mija Stanimirović u Nišu prikazana nova oprema Vojske Srbije,donacija Ruske federacije

NIŠ

U kasarni Mija Stanimirović u Nišu juče je prikazana nova oprema Vojske Srbije u prisustvu ministra odbrane Republike Srbije Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića , zamenika ministra odbrane Ruske Federacije generala Nikolaja Pankova i brojnih zvanica.

 Borbeni sastav Vojske Srbije bogatiji je za nova, najmodernija borbena vozila. U okviru vojno – tehničke saradnje Republike Srbije sa Ruskom federacijom, Vojska Srbije dobila je donacijom 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno izviđačkih  automobila BRDM-2MS. Vrednost donacije je oko 75 miliona evra. Ovo je završna faza vojne saradnje Srbije i Rusije koja je započela jula 2019.godine.

  „Danas imamo priliku da vidimo nastavak i završetak ove faze vojno – tehničke saradnje, a radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije“, istakao je Nebojša Stefanović.

            Po njegovim rečima, ovo je rezultat sporazuma predsednika Vučića i Putina koji su se u Sočiju dogovorili o ovoj pomoći.

              „Veoma smo zahvalni Ruskoj Federaciji zato što je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije, a u novembru ste videli prvi deo te donacije, kada smo imali priliku da predstavimo 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.“, objašnjava Stefanović.

           On napominje da su na ovaj način tenkovski bataljon i bataljon izviđačkih oklopnih transportera upotpunjeni.

               „Ovo naoružanje će ići u kopnenu vojsku i značajno će poboljšati naše operativne sposobnosti, a radi se o savremenim sredstvima, o tenku i oklopnom trasnporteru koji su svakako u ovom delu sveta među najboljima i koji će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni, ali i da naša vojska bude efikasnija u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje“, rekao je Stefanović.

                On je naglasio da su ovo sredstva kojima će Vojska Srbije moći da izvrši sve zadatke koji se očekuju od tenkovskih odnosno izviđačkih jedinica, zato što će oklopni transporteri BRDM-2MS biti pre sveta korišćeni od strane izviđača.

               „Mi želimo stabilnost za našu zemlju i nema stabilnosti, mira i bezbednosti bez jake vojske, a samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju i zato hoću da se zahvalim našim ruskim prijateljima, ali i našem generalu Mojsiloviću, generalu Simoviću i svim starešinama vojske koji su i u prethodnim godinama vredno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, da naši vojnici budu utrenirani i uvežbani jer je to najveća snaga jedne vojske“, dodao je Nebojša Stefanović.

              Ministar odbrane je izjavio da mu je drago da postoji prilika da se saradnja nastavi.

„Saradnja između Ruske Federacije i Republike Srbije se razvija u dobrom tempu, a danas ćete imati priliku da vidite i saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gde ćete videti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista“, istakao je Stefanović.

               Ministar odbrane je zahvalio predstavnicima Ruske Federacije i na tome što su došli pripadnici njihovih specijalnih jedinica.

                 „Mi hoćemo da sa svima sarađujemo i hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu“, kazao je Nebojša Stefanović.

               „Današnji dan je veoma značajan i pokazuje još jednom da je naša saradnja, a posebno vojno – tehnička razvijena, čvrsta i da ima budućnost“, istakao je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Po njegovim rečima, ova saradnja stvara dobar temelj za sveobuhvatnu saradnju Rusije i Srbije. Ruski ambasador je napomenuo da se ova saradnja ne razvija na štetu nekih drugih država i da doprinosi stabilnosti u regionu.

               Saradnja Srbije i Rusije nastaviće se i na dalje, a sve u cilju jačanja suvereniteta, celovitosti, odbrambene sposobnosti i očuvanju neutralnog statusa Srbije, poručeno je sa ovog skupa.

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
vojska protiv golorukog naroda
vojska protiv golorukog naroda
1 godina pre

Drugo, šta će nam vojska ako ne planiramo da ratujemo? Valjda smo svi upućeni da je smisao postojanja vojske da ubija nedužne ljude, a ne da pravi ovakve modne revije.
Ima u ovoj zemlji mnogo većih problema od toga što neko drugi ima lepše oružje od nas, eto umesto ovih skalamerija smo mogli da dobijemo novčanu pomoć za lečenje bolesne dece, za koju mi, sirotinja, skupljamo pare.
Kad bi se bar pola para koje idu na vojsku preusmerile na borbu protiv siromaštva, ne bi postojala nijedna osoba u Srbiji koja gladna odlazi na spavanje, a u ovom trenutku ih ima više od milion, mislite o tome.

vojska protiv golorukog naroda
vojska protiv golorukog naroda
1 godina pre

Ako ja dobro kapiram, naoružavamo vojsku da bismo sačuvali MIR????
Kako se to čuva mir time što se naoružavaš i hvališ svima kako imaš bolje oružje od njih?
Ovo je neka zapadnjačka logika: “ratujemo u ime mira”.
Drugo, kakvi crni teroristi u Srbiji? Vojska služi samo da ne radi apsolutno ništa, dobijaju ogromne pare od države, samo ih u vreme protesta pošalju da biju nezadovoljan narod.
Kao i policajci, mi ih plaćamo da nas biju i da uvek budu na strani onog na vlasti.
A ti “teroristi” protiv kojih će oni da se bore ste vi, dragi državljani ove zemlje, kad vam budu oduzeli sva moguća prava pa izađete na ulice da ih uzmete silom (kako se prava jedino i dobijaju).