Najavljena kampanja borbe protiv melanoma i promocija knjige “Tamna strana sunca”

NIŠ

Broj obolelih od melanoma je u stalnom porastu, naročito je  strašno to što zbog odlaska u solarijum imamo sve više mladih devojaka koje obolevaju od melanoma i statistika se u tom smislu drastično povećava, što je zabrinjavajuće, jer je nekada ova bolest bila bolest starijih osoba, a danas se to menja u najgorem mogućem  smeru. Zato je osnovni cilj našeg udruženja da ljudi kroz prevenciju menjaju svoje ponašanje, kazao je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma  na  konferenciji za novinare  posvećenu borbi protiv melanoma, početku kampanje za prevenciju melanoma i promociji knjige pacijenata koji su se izborili sa ovom teškom bolešču  “ Tamna strana sunca”. Početku kampanje i promociji knjige prisustvovala je dr Danica Tiodorović, dermatološkinja, koja godinama sarađuje sa ovim Udruženjem i koja naglašava da je u kampanji poseban akcenat stavljen na preventivne preglede i edukaciju dece.

             “Naš zajednički cilj je prevencija, kako bismo sprečili pojavu melanoma, a to ćemo učiti samo ako  krenemo od najranijeg uzrasta i naučimo decu kako da se zdravo ponašaju na suncu, koliko je opasno pregoreti na suncu i koliko je opsano ići u solarijume. Udruženje dermatovenerologa Srbije i  Ministarstvo zdravlja zabranilo je solarijume za maloletna lica, a naš zajednički  cilj je da se oni zabrane za sve uzraste zato što su oni dokazano kancerogeni. Ovogodišnja poruka Euro melanoma kampanje je  “Vaša prošlost određuje vašu budućnost”. Mislim da sama poruka najviše govori”, kazala je dr Danica Tiodorović.

              Ona je dodala da na genetiku ne može da se utiče, ali na  ponašanje na suncu i odlazak u solarijume može.

               “Ove godine Euro melanoma je u kampanju uključio i naše poznate sportiste. Čuvenog olimpijca, Vanju Grbića, koji nas  podržava već godinu dana. Prošle godine zbog epidemiološke situacije nismo mogli da realizujemo mnoge naše ideje, ali zato ćemo sada u njegovom kampu u Soko Banji organizovati preventivne preglede i edukaciju dece. Ove godine smo, pored tradicionalne podrške Ministarstva zdravlja, dobili i podršku Ministarstva omladine i sporta, koje je prepoznalo značaj prevencije kod mladih. Podrška je stigla i od Vaterpolo saveza Srbije, tako da ćemo sa njima organizovati  preglede i edukaciju dece na tri kampa”, kaže dr Danica Tiodorović.

              Prema njenim rečima, prevencija podrazumeva i to da mladi nauče kako da se ponašaju na suncu.

              “Najvažnije je da svi nauče da na suncu ne smeju da pregorevaju. Koliko je značajno pregorevanje, najbolje govori podatak da svaki pacijent  koji uđe u dermatološku ambulantu zbog neke promene na koži ili mladeža, uvek  mora da odgovori na pitanje da li je i koliko puta pregorevao, te da li je to bilo u detinjstvu. Zato apelujemo  na sve da vode računa da ne pregorevaju na suncu i da vode računa kako se ponašaju”, dodaje dr Danica Tiodorović.

               Ističe da na kožu ne smemo misliti samo kada je leto i vreme odmora. Na kožu treba misliti, insistira ona, cele godine i u toku zime.

               “Više od 90 posto melanoma se javlja na koži, što znači da je melanom dostupan pregledu. Svako od nas poznaje svoju kožu i  može da uoči promene i kada se nešto desi potebno je da se jave dermatologu. Posebno je potrebno voditi računa o visini UV indeksa. To može da se proveri i preko mobilnih telefona. Tih dva minuta nije mnogo, a puno znači”, objašnjava dr Danica Tiodorović.

               Za sunčanje preporučuje pažljivo biranje krema. Potrebno je, kaže ona, da to budu kreme koje imaju zaštitu i od UV A i od UV B, jer i jedan i drugi deluju štetno na kožu, sa faktorom zaštite 50+. Kreme nisu stopostotna zaštita i ne omogućavaju da se duže boravi na suncu.

               “Apelujemo i na fizičku zaštitu, na prirodnu hladovinu, na prihvatljivu odeću. U hladu smo bezbedniji, a kada smo na suncu, potrebno je da imamo duge rukave, odeća od laganih materijala, široka i komotna odeća, šešir sa širokim obodom i obavezno naočare za sunce sa UV zaštitom”, savetuje dr Danica Tiodorović.

                 Savo Pilipović je jedan od pacijenata kome je dijagnostifikovan melanom.

                 “Meni je dijagnoza postavljena 2012. godine, kada sam otišao na kontroli pregled. Melanom je bio veoma ozbiljan, prešao je u četvrti stadijum i u decembru 2013. godine imao sam sedam metastaza. U tom trenutku to je bila smrtonosna bolest. Zahvaljujući inovativnim terapijama koje su danas dostupne građanima Srbije mi danas imamo situaciju da naši pacijenti žive duže i da imaju kvalitetniji život. U tom pogedu smo napravili veliki korak. Moram  da kažem da imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i sa Republičkim fondom  zdravstvenog  osiguranja i ove godine je obezbeđeno za srpske standarde neverovatnih  5,8 mlijardi dinara za nabavku inovativnih terapija, što je više od svih prethodnih godina zajedno”, kazao je Savo Pilipović.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare