U JABLANIČKOM OKRUGU BEZ POPLAVA

LESKOVAC

Direktor Vodoprivrednog centra “Morava”, ispostave “Srbijavoda” u Nišu, Dragoljub Miljojković, rekao je danas da nivo  održavanja vodnih objekata u Srbiji  zavisi od programa koji usvaja Vlada

On je  pitanje novinara JUGpressa  koliko Javno preduzeće  „Srbijavode“ zaista održava objekte koji su u njegovoj nadležnosti , za  šta se izdvajaju sredstva iz bužeta Republike Srbije , ocenio kao „tendenciozno“.

„Nivo održavanja vodnih objekata zavisi od programa koji usvaja Vlada. Na žalost zadnjih desetak godina nivo redovnog održavanja u odnosu na standardne i kriterijume koje je verifikovala ova država, negde je oko 35 posto od potrebnih sredstava. Ako je 10 godina 35 posto stepen održavanja, šta može da se održava, i da li može da se gradi“, rekao je ipak Miljojković uz konstataciju da to  nisu pitanja za njega „ zato što treba da izađem iz konteksta svoje odgovornosti“.

Na vanrednoj sednici Jablaničkog upravnog okruga, kojoj su prisustvovali gradaonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsednici opština Vlasotince i Medveđa Zoran Todorović i Nebojša Arsić, kao i Dragoljub Miljojković, direktor vodoprivrednog centra „Niš“ i načelnik Okružnog štaba za vantredne situacije Miodrag Marjanović, bilo je reči o sprovođenju mera odbrane od poplava i situaciji na području našeg okruga, ali i ostalog dela Srbije zahtvaćenog poplavama.

P3140435

Situacija na području grada Leskovca je stabilna i ugroženih domaćinstava nema, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„U  opštini Vlasotince nije bilo izlivanja vodotokova ni prvog ni drugog reda. Pojavila su se četiri klizišta na opšinskim putevima, od toga su dva stara a dva nova. Klizišta su na putevima Tegošnica – Donje Gare, Tegošnica – jezero Doborviš, Borindol i u Prisjanu do mahale Smrdan. Ni jedno domaćinsvo nije ugroženo, reč je o opštinskim putevima, ali postoje i alternativni putevi koji se mogu koristiti. U toku je njihova sanacija, i u toku narednih nekoliko dana ona će biti sanirana jer su manjeg obima“, rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Vrlo su bitne preventine mere, a pametno uložena sredstva se vraćaju višestruko, rekao je predednik opštine Medveđa Nebojša Arsić. Budžetom za 2016. godinu opština Medveđa predvidela je 2 miliona dinara za vanredne situacije, a neki radovi su već završeni. Locirana su kritična mesta i nakon povlačenja voda nastaviće se sa radovima.

Bilo je manjih izlivanja reka Jablanica i Lapašnica, u selu Negosavlju u mahali Filipovića bili je ugroženo nekoliko domaćinstava. Ljudi su prijavili i da su ugroženi zasadi malina. Reka Lapašnica je zbog izlivanja ugrozila nekoliko kuća. Pojavilo se nekoliko klizišta, starih i novih, ali su svi putni pravci i makadamski putevi prohodni. U Tularu zid u dužini od 20 metara koji je štitio bivšu fabriku „Inkol“ je odnešen. Pojavio se i problem sa mostovima kod bivše fabrike „Termomont“ na Jablanici i na mostu u Maćedoncu prema Sijarinskoj Banji, pa je potrebno sanirati ih kako ne bi došlo do većih oštećenja“, rekao je Arsić.

 

U opštini Bojnik postoje problemi između Kosanlića i Stuble, gde je poplavljeno 150 do 180 hektara, jer je obala u visini vodotoka Puste reke. Očekuje se da će tokom dana voda da se povuče. U svim ostalim opštinama situacija je pod kontrolom, nema izlivanja niti ugroženih domaćintva, i to zahvaljujući svemu onome što je urađeno u 2015. godini, rekao je načelnik Okružnog štaba za vantredne situacije Miodrag Marjanović.

On je dodao da je šteta u 2014. godini u Jablaničkom okrugu procenjena na 150 miliona dinara, a prošle godine je uloženo 27 miliona na zaštiti od poplava voda prvog i drugog reda, što je omogućilo da ove godine ni jedan hektar ne bude poplavljen.

Jablanički upravni okrug ima ukupno 750 kilometara vodotokova prvog i drugig reda, od toga 70 kilometara vodotokova prvog reda, koji su u nadležnosti „Srbijavode“, a 680 kilometara su u nadležnosti grada i opština.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare