U “GUMOPLASTICI” GENERALNI ŠTRAJK

BUJANOVAC

 

Pedesetak radnika  DOO „Gumoplastike“  , pogon u  selu Klenike kod Bujanovca, stupilo je  u generalni štrajk zbog  višemesečnog kašnjenja zarada, isplate po pet do deset hiljada dinara mesečno, na ime  plate  i lošeg poslovanja te fabrike.

U dopisu  upućenomj opštini Bujanovca, Koordinacionom telu za jug Srbije i Skupštini DOO „GuUmoplatsika“, u koji  je JUGpress   imao uvid, radnici traže  da se smeni direktor ovog preduzeća zbog loših poslovnih rezultata i da se imenuje novi,  koji će da obezbedi kontinuiran i profitabilan posao ,

Drugi zahtev radnika je  da, ukoliko novi direktor može da obezbedi kontinuirani i profitabilni posao,  da se sprovede socijalni program.

Radnici kažu d aim je to jako važno, da ne bi ostali bez ičega .

Treeći zahtev je isplata zaostalih dugovanja radnicima po osnovu plata, putnih troškova, tolih obroka.

 

Radnici kažu da nsiu koristili ni godišnji domora a da I je, umesto plate, mesečno deljeno po pet do deset hiljada dinara.

Zbog neprijavljivanja dvadesetak radnika inspekcija je nedabvno već kaznila ovo preduzeće koje je 86 posto u vlasništvu države dok su vlasnici preostalih deonica javna preduzeća, poput EPS-a , zbog ranijih dugova.

 

Iako su pismeni zahtevf za pomoć lokalnoj vlasti u Bujanovcu, Koordinacionom telu za jug Srbije I Skupštini akcionara uputili još prošle nedelje, do vikenda im se niko nije obratio niti hteo da primi njihove predstavnike.

 

Zbog toga su opslučili da stupe u generalni štrajk, iako im direktor,  Nenad Ristić kako nam tvrde, preti otkazima.

 

Radnici su ogorčeni na  njega jer je, kažu , sklapao loše poslove.

Ka primer navode poslednji posao sa kojim, kažu, ne može da se zaradi “ni za vodu”.

 

Prenose nam da su  ranije zaradjivali po 23.000 mesečno a d aim se sada isplaćuje pet do deset hiljada mesečno, iako svakodnevno rade puno radon vreme.
“ Gumoplastika” je pre  12 godina imala  800 radnika I bila najveća fabrika u Bujanovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare