STEFANOVIĆ : RUŠENJE LESKOVAČKOG SAJMA ZLOČIN PREMA ISTORIJI GRADA

LESKOVAC

 

Doskorašnji predsednik Skupštine grada Leskovca i vodja loklnih socilista, sada lider Udruženja gradjana Liga za Leskovca Živojin Stefanović rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress i leskovački nedeljnik Nova Naša reč da je najavljeno rušenje tgrade sajma u centru Leskovca  „zločin prema istoriji Leskovca“.

 

„Smatram da je to, u najmanju ruku,  zločin prema istoriji Leskovca. Taj objekat nije slučajno napravljen, mnoge generacije su otišle, na žalost, na onaj svet otkad je to pravljeno“ , rekao je Stefanović.

„ On je obeležje Leskovca i smatram da nema nikakvog opravdanja i sredstva koja bi oprala ovu generaciju, moju i mlađu, kada bi dozvolili da se tako nešto desi. Što se tiče toga da li je privatno vlasništvo, državno ili ranije društveno, to je najmanji problem. Vlasnik mora da poštuje urbanistički plan i detaljni regulacioni plan. Koliko ja znam, po urbanističkom planu i po detaljnom regulacionom planu tu je upravo predviđen taj sadržaj društvene aktivnosti . Sramota bi bila za Leskovac da taj jedini kutak zatvorenog zelenila uništimo, zato što Mišković ili neko drugi tu želi da gradi hotel. Postavljam pitanje leskovačkim urbanistima da li je normalno i da li bi se složili da u centru individualnog stanovanja bude hotel sa svim delatnostima i namenama koje hotel ima i pod sobom podrazumeva? “, dodao je Stefanović.

On smatra  da “ to Leskovac ne treba da prihvati, a što se tiče rekonstrukcije i budućeg održavanja, smatram da ima nekoliko ideja. Tu je prvo trebala da bude sportska dvorana i sve je bilo završeno, međutim tadašnji vlastodršci u Leskovcu to nisu prihvatili, jer ona galerija koja postoji unutar „šajkače“, ona je kasnije dodata kao povećanje izložbenog prostora za sajam. Ona nema konstruktivni deo i može se ukloniti, čak postoji i projekat da tu bude sportska dvorana, da budu tribine za 5000 gledalaca, a da ispod tribina se organizuju sve vrste aktivnosti, od kafića, trgovine, itd. Na taj način to samo sebe može da finansira. Drugo,  dislocirana  je pijaca kod bivše autobuske stanice.  Tako to može da bude jedna zatvorena leskovačka tržnica u pravom smislu reči, koja može samu sebe da finansira. Dalje, imajući u vidu prebleme koje imamo sa Roštiljijadom… To je bila jedna od mojih ranijih ideja koja nije prihvaćena od gradonačelnika koji su vremenom dolazili i menjali se, da napravimo preduzeće „Leskovački roštilj“ i da tamo bude leskovačka Roštiljijada, sa svim sadržajima unutar hale i onim stazama okolo toga. Bolje nego na glavnoj saobraćajnici. Imam mnogo ideja, na kraju ima mnogo pametnijih Leskovčana od mene koji mogu dati ideju kako da taj prostor bude oživljen i kako da sam sebe isfinansira. Zato sam protiv rušenja i upotrebiću sve svoje snage i mogućnosti da preko ovog udruženja građana koje sam formirao i koje postoji, da pokušamo svim pravnim sredstvima da zaustavimo jedan nasilnički potez na istoriju Leskovca”, rekao je Stefanovioć I dodao da je “ Leskovac ranije bio poznat kao Leskovac Leteks, Leteks Leskovac, sada je upravo ta „šajkača“ bila simbol grada, ne samo na prostorima bivše Jugoslavije, nego u svetskim razmerama”.

Opširnije o tome za šta sve može da se iskoristi zgrada leskovačkog sajma čitajete u štampanom izdanju Nove Naše reči .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare