U fokusu privredna saradnja

NIŠ

   Ambasadori iz takozvane Arapske grupe – ambasadori Palestine Mohamed Nabhan, Alžira Abdelhamid Šebšhub, Egipta Amr Aguvejli, Kuvajta Jusef Abdulsamad, Maroka Mohamed Amin Belhaž, Tunisa Seif Alah Režeb, otpravnik poslova ambasade Libije Munir Abugarin i ambasador Iraka  Fakri Hasan Mahdia Al Isu,  borave u Nišu gde su se sastali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima  Privredne komore Srbije i Regionalne privedne komore.

    Održana je i prezentacija grada Niša i privrednih potencijala, a predstavnici osam arapskih zemalja obišli su i jednu nišku fabriku koja sarađuje sa ovim zemljama.

     U ime gostiju domaćine je pozdravio ambasador Palestine Nohamed Nabhan koji je naglasio da su oni sada u Nišu da osveže dugogodišnje prijateljstvo ali i da razgovaraju o  mogućnostima saradnje u svim oblastima.

Podsetio je sve na vreme kada su u Nišu njihovi mladi ljudi studirali, a sada se nalaze na vodećim pozicijama u privredi i politici.

 “  I to želimo da obnovimo i da naši studenti ponovo dođu i studiraju u ovom gradu. Nadam se da ćemo u toku dana upoznati mogućnosti ovog grada i dogovorili moguću sradnju”, zaključio je ambasador Palestine.

                               Ambasador Egipta je rekao da je ovo njegova četvrta zvanična poseta Nišu.

                            “Ovo je prilika da  razgovaramo o svim oblicima saradnje između Srbije i Egipta ali i grada  Niša, jer verujem da postoje veliki kapaciteti i mogućnosti za to kada je u pitanju i privredna i ekonomska  saradnja kao i saradnja sa civilnim avio saobraćajem”, rekao je ambasador Egipta.

                              On je podsetio da je prošle godine njegova zemlja zahtevala uvođenje avio lilnije Niš- Hurgada.

                               “Tokom prošle godine aplicirali smo za avio liniju Niš-Hurgada ali smo odbijeni od Direktorata za civilni saobraćaj. Na  osnovu razgovora koji sam imao sa gradonačelnikom  i sa direktorom kompanije Aerodromi Srbije  dobio sam uverenje da će, ukoliko ponovo apliciramo ove godine, rezultat biti povoljniji tako da ćemo  vrlo brzo imati povratne informacije vezane za to. Ovi letovi su od značaja i za Srbiju i za Egipat ne samo zbog dolaska  srpskih turista u Egipat već i zbog dolaska egipatskih turista u Srbiju. Naše turiste  zanimaju skijališta jer mi nemamo planine kod nas, jako volimo i Kopaonik i  Staru planinu, a mogućnost da se do Niša doputuje avionom jako bi značio našim turistima  koji žele da dođu i skijaju ovde”, istakao je ambasador Egipta.

                              Aleksandar  Milićević, direktor Regionalne privredne komore ističe da u Nišu postoje firme koje već rade sa nekim od ovih zemalja , ali su mnogi  privrednici pokazali interes da uspostave saradnju sa ovim zemljama.

                              “Svakako da tu ima i nekih problema  o kojima ćemo razgovarati kao što su carine, razni sertifikati koji predstavljaju prereku za bolju i jaču saradnju Srbije i našeg regiona.  Imamo obećanje da će oni razgovarati sa predstavnicima vlasti u svojim zemljama  da se na državnim nivoima ti problemi  prevaziđu u što bržem roku kako bi se saradnja što pre uspostavila”, naglasio je  Milićević i dodao da ima nekoliko kompanija iz oblasti  prehrambene , IT, iz sfere medicinske opreme, elektroinstrije koje sarađuju sa ovim zemljama ali ta saradnja nije na zadovoljavajućem nivou i upravo ovaj sastanak treba da doprinese boljoj saradnji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare