U EU šest milona Roma

BEOGRAD

Među milionima ljudi koji traže utočište u Evropskoj uniji (EU) i susednim zemljama od Putinovog rata, procenjuje se da su 100.000 Romi, navodi se u današnjoj izjavi potpredsednice Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vere Jurove, komesarke za ravnopravnost Helene Dali i komesara za susedstvo i pregovore o proširenju Olivera Varheljija.

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja, od kojih više od šest miliona živi u EU, ističe se u izjavi povodom Međunarodnog dana Roma.

“Znamo da su u vremenima krize ugrožene grupe posebno teško pogođene”, ističu oni i dodaju da se broj interno raseljenih lica dramatično povećava.

Oni su pohvalili solidarnost vlada i građana EU u pružanju hitne pomoći i podrške civilnoj zaštiti kako interno raseljenim licima, tako i na granicama.

U saopštenju EU info mreže se navodi da EU, kroz program Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, ulaže 27 miliona evra za pomoć najosetljivijim porodicama u Srbiji, koje pripadaju romskoj nacionalnoj manjini, osobama sa invaliditetom, ženama žrtvama porodičnog nasilja i mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Kroz taj program, 177 romskih porodica u 16 gradova i opština dobiće krov nad glavom i pomoć u finansijskom osamostaljivanju. Stambeno zbrinjavanje obuhvata izgradnju socijalnih stanova, kupovinu i rekonstrukciju kuća.

Svaka porodica će biti podržana i u aktivnom uključivanju u društvo kroz, između ostalog, obrazovanje, zapošljavanje, samozapošljavanje, pristup zdravstvenom osiguranju i uslugama socijalne zaštite, ističe se u saopštenj

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare