U DOMU KULTURE ROMA O ŠEĆERNOJ BOLESTI

LESKOVAC

U Domu kulture Roma održano je predavanje na temu „Prevencija i život sa šećernom bolešću“, a povodom obeležavanja „Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti“.

Ovo predavanje je održala prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac, koja ističe da šećerna bolest dobija sve veći javni značaj u 21. veku.

Cilj predavanja u Domu kulture Roma je bio usmeravanje ove ciljne grupe ka zdravim stilovima života, pre svega pravilnom i zdravom ishranom, rasporedom životnih namirnica u toku dana kako bi se ovako široka bolest preventivno sprečila.
Dva dana pre samog predavanja uz pomoć saradnika iz Doma kulture Roma merene su vrednosti šećera i krvnog pritiska. 72 meštana uzrasta od 40-50 godina je prošlo pregled i nakon analize ustanovljeno je da preko 65% njih imalo povišene vrednosti glikemije u krvi.
Prim. dr Vanja Ilić kaže da i iz tog razloga ovim predavanjem treba da se stekne uvid u to kako meštani žive, kako se hrane, da li preskaču obroke, da li se bave fizičkim aktivnostima. Jednostavnim preporukama uz davanje saglasnosti i razgovor pokušaće se da se razviju životne navike, kao i da se utiče na određene stavove u cilja smanjenja hroničnih nezaraznih bolesti u globalu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare