U Direkciji višak 50 radnika

LESKOVAC

Nakon objedinjene rasprave odbornici Skupštine grada usvojili su predlog Odluke o određivanju komunalnih delatnosti i delatnosti od opšteg interesa na teritoriji grada Leskovca, kao i predlog odluke o usklađivanju odluke o osnivanju JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac“ sa Zakonom o javnim preduzećima.

Ova druga odluka, ustvari, podrazumeva reogranizaciju Direkcije i njeno transformisanje u javno preduzeće „Urbanizam i izgradnja“.

Direktor JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“ Milenko Milenković rekao je da će novo preduzeće „Urbanizam i izgradnja“ raditi na osnovu ugovora koji će biti potpisan sa gradom i preuzeće sve poslove koje je radila Direkcija.

Odbornik Živojin Stefanović napomenuo je da su komunalne delatnosti prepisane iz zakona, ali da nadležna preduzeća te poslove ne rade dobro.

Na pitanje, koje su postavili odbornici svih opozicionih stranaka, zašto transformacija Direkcije nije urađena do 1. decembra, odgovorio je gradonačelnik Cvetanović.

On je rekao da „ne postoji razlog zbog koga nije ispoštovan rok“ i izvinio se zbog toga odbornicima i građanima. Ali, čekalo se da drugi gradovi završe ovaj posao, kako bi se videlo koji model je najbolji. Na pitanje opozicijie da li će trasformacija značiti i smanjenje broja radnika, Cvetanović je odgovorio da je neminovno da broj radnika od stotinak, koliko sada ima Direkcija, bude smanjen na 50-tak. Na pitanje opozicije šta će se desiti sa dugovima i obavezama Direkcije, direktor Milenković je odgovorio da će obaveze Direkcije preuzeti grad (zarade i po osnovu ugovora sa izvođačima), a ne novo javno preduzeće.

Nebojša Cakić, šef odborničke grupe SDS, rekao je da je od probijanja rokova mnogo bitnija suština, odnosno zbog čega se to radi. Vlada Srbije kontinuirano oduzima deo po deo nadležnosti i prihoda od lokalnih samourava. Zbog toga je trebalo da se nađe rešenje kako smanjiti troškove indirektnih korisnika. Građane pre svega zanima kako će poslovi u nadležnosti Direkcije da se obavljaju i koliko će to da košta, naglasio je on, i postavio pitanje šta će biti sa 50 radnika koji su višak. Direkciji je upućen zahtev da najpre raskine ugovor sa ljudima koji rade na određeno vreme.

Tako je, po  tvrdnjama koje je izneo SDS, pre dvadesetak dana direktor Direkcije obnovio ugovor na određeno teksilnom tehničaru, pa se postavlja pitanje da li je takav obrazovni profil potreban Direkciji.

Ovu tvrdnju niko nije nemantovao.

Transformacijom Direkcije ne menja se suština, već samo forma, što za građane neće biti ni od kakvog značaja, zaključio je Cakić.

Odovornici su imali niz drugih pitanja vezanih za rad Direkcije. Između ostalog, postavljeno je pitanje koliko će koštati novogodišnje uređenje grada, budući da se radi o nabavci male vrednosti. Direktor Direkcije Milenkovć je odgovorio da će TOL-u za doček Nove godine biti odobreno 2 miliona dinara. Ponovo je postavljeno i pitanje plafona škole u Vučju, a odgovor je da je u budžetu Direkcije za tu namenu predviđeno 2,5 miliona dinara, i da će radovi započeti odmah nakon izbora izvođača. Pitanje ko je odgovoran za pad ovog plafona ostalo je ponovo bez odgovora.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare