U Bujanovcu o subvencijama za poljoprivrednike i eksternoj reviziji: koja vlast je trošila više?

BUJANOVAC

 

Po već ustaljenoj praksi, žestoka rasprava u bujanovačkoj skupštini se povela i pre usvajanja samog dnevnog reda. Opozicioni odbornici su iskoristili činjenicu da je zbog tehničkih problema sa prevodom početak sednice kasnio gotovo dva sata.

„Neozbiljna organizacija sednice – neozbiljna vlast“, ocenio je šef odborničke grupe Demokratske partije (DP) Hajredin Hida.

Slične ocene su izneli i odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), Nenad Zafirović i Miodrag Milković, koji je otišao i korak dalje direktno optuživši predsednika opštine Šaipa Kamberija da laže.

„Predsednik je obećavao da će javnost biti upoznata sa trošenjem budžetskih sredstava – sve ovo znači da je lagao. Zahtevamo da eksternu reviziju opštinskog budžeta za 2017. godinu izvrši Državna revizorska institucija (DRI), a ne neka privatna firma kao što je sada slučaj“, rekao je Milković.

Na optužbe je reagovao šef odborničke grupe vladajuće Partije za demokratsko delovanje (PDD) Ragmi Mustafa, istakavši da je predsednik obećao da će svi mehanizmi lokalne samouprave biti iskorišćeni za kontrolu utroška sredstava, što pokazuje i izveštaj nezavisnog revizora u kome se navodi da je izvršenje budžeta prikazano „istinito i objektivno“.

Milkovićev predlog da se u dnevni red uvrsti tačka po kojoj bi se raspravljalo o programu podrške poljoprivrednicima, jer se, kako je rekao, sa programom uveliko kasni, prokomentarisao je zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

„Priprema za realizaciju programa podrške poljooprivrednicima je u završnoj fazi  – javni konkurs će biti raspisan naredne nedelje“, rekao je Arsić dodavši da je upravo državni revizor sugerisao Opštini da za eksternu reviziju angažuje privatnu firmu, za šta je dobijena i saglasnost DRI.

Sednicu su obeležile i međusobne optužbe sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine, Šaipa Kamberija i Nagipa Arifija.

Arifi, predsednik opozicione DP, je uputio kritike zbog načina raspodele subvencija za poljoprivredu, okarakterisavši postupak kao nepošten, a sporni su, kako je rekao, i abnormalni troškovi za službena putovanja.

„Službeni automobili su prošle godine prešli nešto više od 218.000 kilometara“, naglasio je Arifi.

Kamberi je u odgovoru još jednom optužio bivšu vlast za nezakonita otpuštanja radnika, što je Opštinu do sad koštalo više od 20 miliona dinara.

„Albanska opozicija će biti u velikom problemu ako se otvore određena dokumenta“, poručio je.

Skupština je usvojila završni račun budžeta Opštine za 2017. godinu, a odlučeno je i da Javnim preduzećem „Komunalac“ nastavi da  rukovodi Privremeni organ sa Ademom Hasanijem na čelu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare