U Bosilegradu i Trgovištu najviše obolele stoke od “kvrgave kože”

BOSILEGRAD-TRGOVIŠTE

Bolest „kvrgave kože“ (nodularnog dermatitisa) je do sada zabeležena u 165 gazdinstava u 9 okruga i 23 opštine, najviše u Bosilegradu i Trgovištu , rečeno je JUGpress u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zahvaljujući brzom odgovoru veterinarske službe i efikasno sprovedenoj vakcinaciji, ova bolest je lokalizovana u južnom delu zemlje i zaustavljeno je njeno dalje širenje prema severu, dodaju u ovoj Upravi.

 

Srbija je dobila pomoć u direktnoj donaciji  50.000 doza vakcine za vakcinaciju u zaraženim područjima od strane EU.

 

Trenutno se bolest pojavljuje sporadično, što je u granicama očekivanja, s obzirom na inkubacioni period i mogućnost infekcije putem insekata kod nevakcinisanih životinja, kažu u ovoj Upravi.

Vakcinacija protiv  bolesti „kvrgave kože“ završena je na području Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Topličkog, Nišavskog i Rasinskog okruga a trenutno se vakcinacija  sprovodi na području Zaječarskog, Borskog, Braničevskog, Raškog, Zlatiborskog okruga i na području opštine Ivanjica.

 

U planu je sprovođenje vakcinacije na celoj teritoriji Republike Srbije, navode u Upravi za veterinu..

Do sada je neškodljivo uništeno 625 grla goveda, najveći  broj obolelih životinja je zabeležen na području  dve najsiromašnije opštine ,  Bosilegrad i Trgovišta, u Pčinjskom upravnom okrugu.

U upravi za vetrinu navode da je nadoknada štete  za uklonjene  životinje  isplaćena, ili je u toku isplata za vlasnike ubijenih i uginulih goveda.

Do sada je za svrhu nadoknade štete isplaćeno blizu 62 miliona dinara.

 

U Upravi navode da se trgovina, odnosno promet goveda u zaraženim i ugroženim područjima  ,obavlja u skladu sa merama prema važećem rešenjem o proglašenju zaraženog i ugroženog područja,  koje se donosi  po pojavi bolesti ali da promet mesa ne podleže zabrani ,u skladu sa pomenutim rešenjem.

U ovom trenutku se još ne može govoriti o proceni štete za srpsko stočarstvo I stočare zbog pojave ove bolesti, kažu u Upravi I dodaju da, s obzirom da epizootija bolesti još uvek traje, u ovom trenutku se može govoriti samo o direktnoj šteti koja se ogleda u broju obolelih i uginulih grla i isplaćenim sredstvima vlasnicima goveda za nadoknadu štete.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x