U Bosilegradu održan Uskršnji festival

 

BOSILEGRAD

 

Jubilarni, 25. uskršnji festival „Bosilegrad 2018“ završava se danas .

Ovaj festival je počeo 1. aprila i za osam dana, koliko je trajao, stanovnici Bosilegrada su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu koji su prikazivala deca učesnici.

Međunarodni dečiji Uskršnji festival organizuju Udruženje građana “Glas” iz Bosilegrada.

Počeo je likovnom kolinijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i drugih gradova širom Srbije i Bugarske.

Izložba slika, koje oslikavaju Uskšnje motive prikazana je  6 aprila na svečanoj izložbi u Centru kulture Bosilegrad.
Prikazane su dve pozorišne predstave teatra iz Budapešte i Sofije, bilo je kocetara bugarskih folklornih ansambala i gala koncert pop i dens grupa iz Bugarske.
Povodom godišnjice festivala Udruženje Glas organizovalo je i foto konkurs za najlepšu fotografiju prredstojećeg i proteklih festivala.

Pobednik će dobiti fotoaparat.
Prvog dana Uskrsa organizatori su uručili nagrade svim dosadašnjim pobednicima, a zatim je usledilo takmičenje u tucanju jajima u kome su učestvovale dve kategorije dece , do 5 i 15 godina.

U današnjem finalu festivala je defile kukera iz Pernika.

 

„Uskršnji festival je san svakog deteta, a ove godine okupiće više od 800 dece iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Ukraine, Moldavije, Albanije i Kipra”, rekao je glavni organizator festivala i predsednik udruženja „Glas” Bosilegrad, Aleksandar Dimitrov.

S obzorom da se jubilarni festival održava u godini predsedavanja Bugarske Savetom Evrope, čije je moto –„Jedinjenje nas čini moćnijim”, naša zajedička misija je da pošaljemo poruke ljubavi, razumevanja i saživota za jedan lepši i bolji svet pun nade, bez granica i predrasuda, dodaje Dimitrov.
Kao kruna priznanja za dugogodišnje zalaganje u organizovanju Uskršnjeg festivala i očuvanju tradicija i običaja Program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE), Međunarodni dečiji Uskršnji festival nagrađen je EFFE znakom (LABEL) za 2015 i 2016 godinu.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u Srbiji 2016 godine proglasio je Uskršnji festival za dešavanje od izuzetnog značaja za bugare u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare