U Boselegradu 5307 birača prijavljeno na 78 adresa sa brojem 0 , na regularnim adresama 1821 birača

BOSILEGRAD

Na biračkim spiskovima za parlamentarne izbore 17. decembra 2023. godine u Bosilegradu su se našle 78 adrese sa brojem nula, prema podacima Istinomera, a na njih je prijavljeno čak 5307 birača. Ovaj broj možda ne deluje toliko čudno za ostale gradove ali ukupan broj birača koji su prijavljeni sa regularnim adresama na teritoriji cele opštine Bosilegrad je 1821, kaže ta Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Danijela Mihajlović, profesorka matematike i računarstva i aktivistkinja.

“Dakle, broj birača sa regularnim adresama je skoro tri puta manji od broja birača sa nepostojećim adresama. Da li to znači da na jednog birača dolaze i tri fantoma, pita Mihajlović.

“Nulte adrese su lažne adrese jer po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru ne postoji mogućnost da je neki objekat registrovan sa adresom pod brojem nula.
Ako sve to uzmemo u obzir, onda i birački spiskovi su bili puni neregularnosti a i da izbori nisu sprovedeni po zakonu. Interesantno da na tim adresama sa brojem nula je prijavljeno u Rajčilovci 0 1399 birača, Maršala Tita broj 0 ima prijavljeno 173 birača, Dukat broj 0 ima 142, a Gložje broj 0 ima 154, ul. 8.septembar broj 0 ima prijavljenim 30 birača ima prijavljeno birača, itd. Dakle, u tim nepostojećim objektima „živi“ i velik broj ljudi “, objašnjava Mihajlović.
Dodaje da su Bosilegrad i okolina dobili i nove ulice i nove brojeve, što je, kaže ” izazvalo dodatne konfuzije ali i veći prostor za izborne mahinacije”.

“MI smo kao građani , a i “Srbija protiv nasilja” , podneli posle izbora Zahtev za uvid u izborni meterijal, ali još uvek nismo dobili odgovore, a rok za odgovore po zahtevu već je odavno prošao.
Ono što zahtevamo i tražimo po zakonu je ažuriranje ovakvih neregularnih biračkih spiskova, jer bez sređenih biračkih spiskova, izbori ne mogu biti ni legitimni ni ovog puta, kaže Danijela Mihajlović.

U Bosilegradu se ove godine održavaju redovni lokalni izbori. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare