U Bojniku trubački „Sabor fejat“ ove godine revijalni, od sledeće takmičarski

BOJNIK

Organizatori trubačke manifestacije „Sabor Fejat“ koja će se u Bojniku održati u čast Fejata Sejdića planiraju da ova manifestacija postane tradicionalna. Miloš Krstić napominje i da su učesnici zamoljeni da sviraju duvačke instrumente, kako bi se pomoglo očuvanje ove tradicije.

„U Vojvodini, koja je poznata po tamburaškim orkestrima je već problem okupiti tamburaše. Danas jednostavno imate „organu“ i pevača i to je to. Zato je naša želja da se pomoglne očuvanje trube i trubačkih orkestara. Ovogodišnji festival traje dva dana, biće revijalnog karaktera, a planiramo da od sledeće godine bude takmičarskog, odnosno da bude predtakmičenje za Sabor trubača u Guči.“

Čelnici opštine Bojnik najavljuju da će se u ovoj varošici uskoro otvoriti legat posvećen Fejatu Sejdiću, kao i da su za ovaj festival izdvojili milion dinara, dok je plan da se ta suma za naredne godine uveća. Potredsednik opštine Bojnik Dejan Stojanović kaže da je cilj ove manifestacije i lokalne samouprave da svoje velikane nikada ne zaborave i da produže njihovo trajanje u vremenu i generacijama koje dolaze i da kažu čime ima da se ponose.

„Sam Fejat Sejdić je bio upečatljiv. On se šetao Bojnikom u belom odelu sa belim ogrtačem, belim šeširom, belim cipelama i štapom. To je bilo nešto krajnje neuobičajno za mali Bojnik, a nakon njega je i poznati muzičar Goran Bregović počeo da nosi belo odelo.“

„Sabor Fejat“ biće održan 18. i 19. jula. Na njemu će nastupiti svi bojnički orkestri koji nastavljaju tradiciju muziciranja na trubi i to orkestri Nemanje Seitovića, Dragana Ametovića, Emira Salkovića, Manuela Ametovića, Kristijana Azirovića, Elvisa Bjramovića, Damira Sejdića i Isidora Zećirovića. Kao specijalni gosti nastupiće Orkestar Fejata i Nebojše Sejdića i Orkestar Dejana Petrovića.

Fejat Sejdić (1941. — 2017.), trubač romskog porekla, od mnogih je proglašavan i za najboljeg trubača sa Balkana. Potiče iz muzičke porodice, a trubu je počeo da svira od ranog detinjstva, još od desete godine života. Na čuvenom takmičenju trubača u Guči učestvovao je 22 puta i samo se jednom dogodilo da se njegov orkestar odatle vrati bez ijednog priznanja. Čitav svoj život je proveo u Bojniku, učinivši ovu opštinu prepoznatljivom na taj način.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare