Filozofski fakultet odgovorio Ministarstvu prosvete na zahtev da se izjasne o Bakiću

BEOGRAD

Filozofski fakultet u Beogradu odgovorio je na zahtev Ministarstva prosvete u vezi sa izjavama profesora ove visokoobrazovne ustanove Jove Bakića. Saopšteno je da fakultet nije dužan da se izjašnjava o stavovima zaposlenih koji su izneti u lično ime, van radnog mesta i u svojstvu građanina. Upozorava se i da se ovim zahtevom vrši pritisak na fakultet, uz konstataciju da se “krše osnovna načela savremene demokratske države”.

U saopštenju koje je potpisao dekan Danijel Sinani ističe se da organi Filozofskog fakulteta nisu dužni da se izjašnjavaju o stavovima zaposlenih učinjenih u lično ime, „van radnog mesta i u svojstvu građanina“.

„Zahtev da se organi Fakulteta izjasne o izjavi zaposlenog, datoj u ovom svojstvu, bio bi u suprotnosti sa osnovnim načelima savremene demokratske države zasnovane na vladavini prava i predstavljao bi neprimeren pritisak na visokoobrazovnu ustanovu čija je autonomija garantovana Ustavom. Pravna, ali i moralna, odgovornost za javno iznetu reč je individualna i subjektivna a ne kolektivna i objektivna. Fakultet nema pravo, niti nameru, da utvrđuje da li je izjavom zaposlenog, koja nije vezana za njegov radnopravni status, povređen određeni zakon ili drugi propis, nije pozvan da takve izjave ocenjuje i o njima sudi i ne sme da protivzakonito zadire u ličnu sferu pojedinca“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se podseća na autonomiju Univerziteta, kao i da visokoškolske i naučne ustanove samostalno odlučuju o svome uređenju i radu, u skladu sa zakonom.

„Zakon o visokom obrazovanju Republike Srbije utvrđuje da se delatnost visokog obrazovanja zasniva, između ostalog, na principu autonomije“, stoji u odgovoru Filozofskog fakulteta Ministarstvu prosvete.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete je poslalo dopis Filozofskom fakultetu u Beogradu u kojm se traži izjašnjenje o profesoru Jovu Bakiću i da li se ta ustanova ogradila od njegovih izjava u javnosti.

Posle serije napada predstavnika vlasti na profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Jova Bakića zbog njegov izjava u medijima, te poziva koji je krajem maja uputila premijerka Ana Brnabić da Etička komisija tog fakulteta, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i Etički odbor UB „uzmu u obzir pozive na nasilje njihovog profesora“, na Filozofski fakultet stigao je i dopis Ministarstva prosvete.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare