U Bojniku održan Prvi trubački „Sabor Fejat“ u čast Fejata Sejdića

BOJNIK

U Bojniku je po prvi put održan „Sabor Fejat“, dvodnevna manifestacije u čast Fejata Sejdića, muzičara koji je proslavio Bojnik i trubu. Trubač romskog porekla od mnogih je proglašavan i za najboljeg trubača sa Balkana. Potiče iz muzičke porodice, a trubu je počeo da svira od ranog detinjstva, još od desete godine života. Na čuvenom takmičenju trubača u Guči učestvovao je 22 puta i samo se jednom dogodilo da se njegov orkestar odatle vrati bez ijednog priznanja. Čitav svoj život je proveo u Bojniku, učinivši ovu opštinu prepoznatljivom na taj način. Fejat Sejdić rođen je 1941., a umro 2017. godine.

Organizatori planiraju da ova manifestacija postane tradicionalna. Ove godine je učešće trubačkih orkestara bilo revijalno, a od sledeće treba da bude takmičarsko, kao predtakmičenje za Sabor trubača u Guči.

Miloš Krstić napominje i da su učesnici zamoljeni da sviraju duvačke instrumente, kako bi se pomoglo očuvanje ove tradicije.

„U Vojvodini, koja je poznata po tamburaškim orkestrima je već problem okupiti tamburaše. Danas jednostavno imate „organu“ i pevača i to je to. Zato je naša želja da se pomogne očuvanje trube i trubačkih orkestara.“

Čelnici opštine Bojnik najavljuju da će se u ovoj varošici uskoro otvoriti legat posvećen Fejatu Sejdiću, kao i da su za ovaj festival izdvojili milion dinara, dok je plan da se ta suma za naredne godine uveća. Potpredsednik opštine Bojnik Dejan Stojanović kaže da je cilj ove manifestacije i lokalne samouprave da svoje velikane nikada ne zaborave i da produže njihovo trajanje u vremenu i generacijama koje dolaze i da kažu čime ima da se ponose.

„Sam Fejat Sejdić je bio upečatljiv. On se šetao Bojnikom u belom odelu sa belim ogrtačem, belim šeširom, belim cipelama i štapom. To je bilo nešto krajnje neuobičajno za mali Bojnik, a nakon njega je i poznati muzičar Goran Bregović počeo da nosi belo odelo.“

Na prvom „Saboru Fejat“ nastupili su svi bojnički orkestri koji nastavljaju tradiciju muziciranja na trubi i to orkestri Nemanje Seitovića, Dragana Ametovića, Emira Salkovića, Manuela Ametovića, Kristijana Azirovića, Elvisa Bjramovića, Damira Sejdića i Isidora Zećirovića. Kao specijalni gosti nastupili su Orkestar Fejata i Nebojše Sejdića i Orkestar Dejana Petrovića. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miroslav Jović
Miroslav Jović
10 meseca pre

Čestitke organizatorima manifestacije Dani trube u Bojniku, a to što je posvećen Fejatu Sejdiću zaslužuje još više podrške da bi se očuvalo sećanje na takve majstore trube. Negujte mlade trubače i neka Bojnik bude mesto gde će se okupljati mladi trubači sa svih meridijana ovoga Sveta. Ima šta da se čuje u Bojniku već sada, ali neka to mesto bude na par dana dom, jednom godišnje, mnogima koji su svoju dušu stopili sa trubom i nacionalnim melosom. Želim da Bojnik doživi svetsku slavu kao što je to bilo sa EXIT-om u Novom Sadu.