U beogradskom Etnografskom muzeju promocija izdanja „Narodna muzika Vranja“

VRANJE

Promocija izdanja Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ,,Narodna muzika Vranja” biće održana u Etnografskom muzeju u Beogradu u utorak, 14. maja u 18 časova.

Izdanje ,,Narodna muzika Vranja“ je u okviru edicije „Zvučna riznica Muzikološkog instituta SANU“. U okviru promocije, kako navode posebna pažnja će biti posvećena vranjskoj gradskoj pesmi elementu „živog nasleđa“ Srbije koji je nastao u Vranju i kontinuirano se izvodi od druge polovine XIX veka do danas, a koji je 2012. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. 

U promociji učestvovaće izdavačica izdanja dr Katarina Tomašević, direktorka Muzikološkog instituta SANU, recenzentkinja izdanja dr Danka Lajić Mihajlović, naučni savetnik Muzikološkog instituta SANU, prof. dr Dragan Mikić ispred Zavičajnog udruženja Vranjanaca u Beogradu „Žuto cveće“, izvođač vranjske gradske pesme Branimir Stošić, autorka i urednica izdanja dr Marija Dumnić Vilotijević, viša naučna saradnica Muzikološkog instituta SANU i Danijela Filipović, koordinotorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

,,Tradicionalne gradske pesme koje su nastale i koje se pevaju u Vranju, u a cappella i u vokalno-instrumentalnim aranžmanima. Imaju očuvan kontinuitet života u gradu Vranju od druge polovine XIX veka do danas, a posebno mesto među njima imaju one čiji se sadržaj odnosi na konkretna mesta, ličnosti i događaje u samom gradu. Melodijsku liniju odlikuje pokretljivost, sklonost ka naglim, ali nežnim skokovima i suptilna ornamentika. Metro-ritmičku osnovu čine ravnomerni i mešoviti taktovi i ritam rubato. Estetski imperativ je suptilnost pevačevog glasa i predanost sadržaju pesme, uz visoke moralne nazore koje pevač proiznosi kao ličnost”, stoji u opisu.

Kako se dodaje ova izvođačka praksa razvijena je među brojim muzičaraima, pavačima i instrumentalistima na području Vranja. (kraj)DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare