U “Aptiv” vraćaju osmočasovno radno vreme

LESKOVAC

U kompaniji „Aptiv“ radnici više neće biti prinuđeni da rade 12 sati dnevno, već se od ponedeljka, 5. jula, ponovo vraća osmočasovno radno vreme. Ovo je rečeno na konferenciji za medije koju su održali predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije, čiji predsednik Zoran Marković kaže da je to usledilo nakon razgovora predstavnika ovog sindikata sa rukovodstvom „Aptiva“.

„Oni su svesni da su prekršili Zakon o radu i vratiće osmočasovno radno vreme, a svaki prekovremeni sat dodatno platiti i biće dati dodatni bonusu. Ovde je došlo do problema jer je veliki broj radnika na bolovanju, njih oko 900, tako da je veliko opterećenje palo na one koji rade. Očekujemo da poslodavac poštuje propise Republike Srbije, ali i da sami radnici iskažu kolegijalnost.“

Marković je dodao da je u prevazilaženju problema pomogla i kontrola inspekcije rada koja je utvrdila nepravilnosti u radu.

“Izrečena im je prekršajana prijava, ali ne znam da li su se na vraćanje osmočasovnog radnog vremena odlučili zbog inspekcije, radnika ili dolaska sindikata. Činjenica je da su juče iskontaktirali radnike i obavestili ih da od ponedeljka kreću u osmočasovno radno vreme. Ukoliko “Aptiv“ ako ne ispoštuje nalog inspekcije, biće dodatno kažnjen, a krajnja instanca je oduzimanje licence za rad. Oni to, siguran sam, neće dozvoliti i spremni su da svoje poslovanje uvedu u zakonske okvire.“

Sekretar sindikata Slavko Blagojević naglašava da poslodavac može doneti odluku o prekovremenom radu, u slučaju iznenadne porudžbine, ali ne na način kako je to urađeno u “Aptivu“.

„Tokom pandemije, 40 posto zaposlenih je bilo na plaćenom odsustvu, ali se dobar deo njih, po isteku tog perioda nije vratio na posao ili je otišao na bolovanje. Poslodavac se našao u problemu sa manjkom zaposlenih, jer im je u međuvremenu stigla veća narudžbina i zato su uveli 12-očasovno radno vreme. Prekovremeno, po Zakonu, zaposleni može imati 8 sati nedeljno i maksimalno 32 sata mesečno. Sada je odlučeno da se osmočasovno radno vreme vrati od ponedeljka, 5. jula, a da se uvedu bonusi za zaposlene koji žele da rade subotom ili nedeljom i to po 2.950 dinara za subotu i 3.000 za nedelju. Oni zaposleni koji to odbiju, neće snositi nikakve posledice.“

Predstavnici Samostalnog sindikata metalaca Srbije kažu da imaju oko 300 članova u „Aptivu“, a da bi imali reprezentativnost treba im 15% od broja zaposlenih.

„Tada će nam biti još lakše da štitimo interese zaposlenih na korektan način, da dođemo do boljeg kolektivnog ugovora kako bi bili zadovoljni i radnici i poslodavci. Podeljeno je preko 500 pristupnica i nadamo se da će se sve planirano i dogovoreno i dogoditi“ dodao je Zoran Marković.

Konferencija za medije je održana upravo u vreme kada je jedna smena dolazila na posao, a druga odlazila kući. Većina radnika je odbila da javno daje izjave, ali u nezvaničnom razgovoru se primećuje veliko nezadovoljstvo radnim vremenom i načinom organizacije samog procesa proizvodnje, da je 12 sati previše i da će se teško održati taj način rada u nekom dužem vremenskom periodu. Takođe, provejava i strah da se ne ostane bez posla, pa su potpisali pristanak da rade 12 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sasa
Sasa
1 godina pre

Ja radim u Aptivu i tamo nema pravog radnog vremena, jer u toku smene ti kazu sutra ne radimo, a posle par sati ti kazu da se radi…tako i za subotu i nedelju u petak na pocetku smene ti kazu da se ne radi subota- nedelja a, posle na kraju smene je kao radna subota…haos igraju se sa nama kao mi sa decom kada ih ubedjujemo da jedu sto vise hleba pa im pricamo priče dok ih hranimo…