U Albaniji se šire protesti zbog ubistva mladića koji je prekršio policijski čas

TIRANA

Albanski demonstranti sukobili su se u petak uveče treći dan uzastopno s policijom u Tirani na protestu zbog ubistva 25-godišnjaka koji je prekršio policijski čas uveden zbog pandemije koronavirusa.

Suprotstavljajući se zabrani javnog okupljanja zbog pandemije stotine ljudi okupilo se ispred glavne vladine zgrade u Tirani i bacalo kamenje, baklje i petarde na policiju koja je čuvala.

Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Protesti koji su izazvali političke tenzije između socijalističke vlade i glavne opozicione stranke usledili su posle smrti Klodijana Raša u Tirani za vreme policijskog časa rano u utorak.

Policija je navela da je ignorisao njihove pozive da stane i da je pobegao.

Ranije danas sud u Tirani odlučio je da će policajac Nevaldo Hajdaraj ostati u pritvoru dok se istražuje da li je ubistvo posledica upotrebe nepotrebne sile, ali to nije smirilo proteste koji su se proširili na najmanje još tri grada.

Premijer Edi Rama se izvinio za kako je rekao neobjašnjivo i potpuno nerazumno ubistvo, a njegov ministar unutrašnjih poslova juče je podneo ostavku. Glavna opoziciona Demokratska stranka tražila je Raminu ostavku.

“Došlo je vreme za promenu i ovako ne možemo dalje. Zajedno ćemo se otarasiti Rame”, rekao je vođa partije Ljuljzim Baša.

Premijer je danas uzvratio i optužio Demokratsku partiju i predsednika Iljira Metu koji potiče iz opozicije da podstiču nasilne proteste.

“Opozicija i predsednik ne samo da podstiču nego i organizuju nasilje koje unižava sećanje na Klodijana navodno u ime pravde a zapravo za svoje političke ciljeve”, napisao je Rama na Tviteru.

U Albaniji treba da budu održani parlamentarni izbori u aprilu 2021. godine.

U prva dva dana nasilja policija je uhapsila 62 ljudi, a ukupno 116 je optuženo za ilegalne proteste za vreme pandemije kao i za podmetanje požara i druge prestupe.

Vlasti navode da je povređen 21 policajac i četvoro demonstranata.

Policija je navela da njih ne treba kriviti za ubistvo.

“Niko ne treba da poredi policiju sa pojedincem koji je počinio krivično delo”, navela je danas u saopštenju policija. Ambasadorka SAD u Tirani Juri Kim pozvala je sve strane da pokažu uzdržanost.

Izvor: N1/Beta

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare