U 22 srednje stručne škole testiraju postupak priznanja prethodnog učenja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC-BEOGRAD

Ukoliko ste odredjena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, na primer kroz obuke, životno i radno iskustvo, a želite da vam te kompetencije budu i zvanično priznate, kandidat ste za učešće u najnovijem programu Ministarstva prosvete.

Naime, u 22 srednje stručne škole, ovog proleća biće testiran postupak priznavanja prethodnog učenja, pa ukoliko rezultati budu pozitivni, ovaj pilot program, uskoro bi mogao da postane redovan.

Na osnovu analize potreba tržišta rada i nezaposlenih sa evidencije NZS, Ministarstvo je izabralo devet obrazovnih profila za pilotiranje: zidar, armirač, tesar, rukovalac gradjevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač. Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrdjeno da ih je, kroz neformalno obrazovanje ili radno iskustvo, stekao najveći broj nezaposlenih.Oni su kandidati za priznavanje prethodnog učenja.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja, mogu se steći kvalifikacije na II, III I V nivou obrazovanja.

 Nakon što se predložena rešenja, kroz testiranje provere u praksi, postupak priznavanja prethodnog učenja trebalo bi da postane procedura kroz koju će srednje stručne škole, verifikovane za ovaj postupak, moći da proveravaju i potvrdjuju znanja odraslih, stečena kroz obuke ili radno iskustvo.

Projekat finansira Evropska unija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare