Tužilac za zločine OVK: Gonićemo sve koji otkriju identitet svedoka

PRIŠTINA

Tužilac suda za zločine OVK Džek Smit (Jack Smith) saopštio je da će krivično goniti osobe koje otkriju identitet potencijalnih svedoka ili da u tome pomognu.

U pisanoj izjavi povodom tvrdnji Udruženja ratnih veterana OVK da su mu nepoznate osobe dostavile mnoge dokumente suda u Hagu, tužilac Smit je naglasio da se to udruženje „više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujem, usmerene na miniranje dolične primene pravde“.

Kako piše u izjavi koju je preneo njegov portparol Kristofer Benet (Christopher Bennet), tužilac je primetio da su mnogi novinari na Kosovu „jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde“.

Uz pohvalu novinarima koji su odbili da objave sadržaj dokumenata koje su dobili od Udruženja ratnih veterana OVK, kao i onima koji su te dokumente dobrovoljno predali sudu, tužilac je naznačio da su oni shvatili da bi „sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova“.

„Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“, upozorio je tužilac Smit.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare