Dan bez automobila u Vlasotincu

smart

VLASOTINCE


Po nekim nezvaničnim podacima Vlasotince je jedno od mesta koje ima najviše automobila u Srbiji u odnosu na broj stanovnika. To neki tumače činjenicom da je mnogo građevinskih preduzimača i ciglara koji svoje prihode i zarade ostvaruju na strani i van vlasotinačke opštine i njihove su zarade daleko veće u odnosu na zarade koje imaju radnici u vlasotinačkim privatnim preduzećima, što im daje za mogućnost da sebi priušte i kupovinu automobila.
Po ugledu na mnoge gradove u Evropi, današnji utorak, 22.septembra Vlasotinčani su učestvovali, po prvi put, u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, odnosno Dana bez automobila. I bilo je danas mnogo dece u centru grada i na više lokacija koje je organizator odredio za ovu manifestaciju.

smart
  • Opština Vlasotince je od ove godine po prvi put učesnik manifestacije ,,Evropska nedelja mobilnosti”u organizaciji Evropske komisije stalne konferencije gradova i opština a manifestaciju je ove godine podržalo Ministarstvo prosvete i Ministarstvo saobraćaja, kao i Agencija za bezbednost. S obzirom da je ovo naše prvo učešće mi smo odlučili da na ovaj dan sprovedemo akciju ,,Dan bez automobila”. Glavni partneri su nam Turistička organizacija, Kulturni centar i Javno komunalno preuzeće ,,Komunalac”, a učesnici su udruženje građana, predškolske ustanove i osnovne i srednje škole. Glavni cilj ovakvih dešavanja u našem gradu, a i u svetu, a preko 2.800 gradova organizuju ovakve manifestacije, a ciljevi su dugoročni a radi se o održivom razvoju, radi se o zaštiti životne sredine sa posebnim akcentom na zagađenje vazduha. I zato je ovaj dan važan , i u ovom danu se preporučuju drugojačiji vidovi mobilnosti, kao što je pešačenje, vožnja bicikla, vožnja električnim prevoznim sredstvima. Pešačenje je veoma važno za naše fizičko zdravlje a sve to u cilju smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferi. Naravno da treba preferirati javni prevoz a ne gomilu automobila koji su glavni zagađivači. Naša su nadanja da ćete uživati u današnjem divnom danu, a sve mere epidemiološke preporuke su ispoštovane i zato uživajte u kraju leta i početka jeseni. I zato uživajte u današnjem divnom danu i budite mobilni na svoj način – poručila je Žaklina Stefanović, opštinski većnik.
    A dece u centru grada bilo je i previše i sva ona našla su način da se zabave i igraju na svoj način. A bilo je tu izložbe dečjih radova, održana je i radionica o zagađivanju, bilo je i simboličnih nagrada učesnicima konkursa .
  • Ne mogu da shvatim i razumem što mnogi umesto da pešače voze se kolima. Mnogo je zdravije ići peške do posla, ili u prodavnicu nego li se vozilti automobilom. Eto, moj deka Zoki i brat Laza skoro svakog vikenda idu peške u okolne planine i brda. Oni prosto uživaju u pešačenju i plninarenju, a ja im se vrlo često pridružim. I zato pozivam sve moje drugare i drugarice, bake i deke da što više pešače, jer tako će biti zdraviji i radosniji – rekla nam je malena Lena Stojiljković iz Vlasotinca i sama učesnica ove manifestacije.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare