Turista sa 50.000 neprijavljenih evra u džepu, na niškom aerodromu sa 17.000

NIŠ-KOTROMAN

Carinici su, u saradnji sa policijom, prethodnih dana na prelazu Kotroman, ali i na aerodromu ”Konstantin Veliki” u Nišu, sprečili dva pokušaja putnika da granicu pređu noseći veće iznose neprijavljenog novca.

Na ulazu graničnog prelaza Kotroman, tokom noći 1. februara 2022. godine, na red za redovnu kontrolu pristigao je autobus bosansko-hercegovačkih tablica kojim je putovao i jedan kanadski državljanin iz Montreala.

Putnik je na pitanje carinika rekao da sa sobom ne nosi ništa što bi trebalo prijaviti, kao i da u Srbiju dolazi kao turista.

Međutim, detaljnim pregledom je utvrđeno da se u unutrašnjem džepu jakne koju je nosio na sebi nalazi čak 50.000 evra koje nije prijavio, od kojih mu je odmah vraćen iznos od 10.000 evra koji ne podleže obaveznom prijavljivanju na granici.

Pokušaj prenosa neprijavljenog novca zabeležen je i 3. februara na aerodromu ”Konstantin Veliki” u Nišu.

Tada je letom iz Nemačke doputovao srpski državljanin koji, po sopstvenoj izjavi, preko 10 godina živi i radi u toj zemlji.

Ipak, on je nakon preuzimanja stvari krenuo u zeleni kontrolni prolaz koji je namenjen za putnike koji nemaju ništa da prijave, ali kako carinici kontrole vrše i u tom prolazu, utvrđeno je da ovaj putnik sa sobom nosi i dve koverte sa ukupno 17.000 neprijavljenih evra.

Podsećamo putnike da u slučaju da sa sobom nose više od 10.000 evra, treba da popune Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku (kako na ulasku, tako i na izlasku iz zemlje), a moguće ga je preuzeti i sa veb sajta Uprave carina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare