Turbulentni srpskoligaški “istok”: kovid 19 sve zamesio

LESKOVAC – VLASOTINCE – VRANJE

Ni malo nije bilo lako bilo fudbalskim klubovima, a i nadležnim fudbalskim organima Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, da na pravi način organizuju prvenstvene utakmice u protekloj takmičarskoj fudbalskoj sezoni. Pandemija virusa Kovid -19 nadvila se nad fudbalskim terenima još od sredine marta prošle godine i bila je gotovo svakodnevni problem čitavog društva na celoj zemaljskoj kugli. Posebno je bilo teška i naporna fudbalska sezona na srpskoligaškom „Istoku” gde se za bodove borilo čak 20 klubova, gde ni prvoplasiranoj ekipi nije bio garantovan prelazak u viši rang takmičenja, dok se za opstanak borilo više od polovina lige. Nadležni organi saveza, a i sama kancelarija FSRIS, bili su na teškom ispitu u toku čitave takmičarske godine i posle mnogo rada uspeli su da turbolentnu fudbalsku sezonu u Srpskoj ligi „Istok” privedu kraju u okvirima sportske korekntosti poštujući sve postulate istinskog i pravog sportskog fer pleja.

– Čitava prvenstvena fudbalska sezona 2020./2021. godine u Srpskoj ligi „Istok” odigrana je u posebnim uslovima Kovida -19, gde su u prvom planu bile na snazi bezbednosno-zdravstvene mere propisane od strane nadležnih državnih organa. Polazeći od činjenice da je zdravstvena bezbednost svih aktera fudbalske igre bila najvažniji segment svih fudbalskih događanja u prolećnom delu prvenstva, propisane bezbednoso-zdravstvene mere od strane klubova bile su prioritet u organizaciji samih utakmica. Mi smo, pored toga, pre početka prvenstvene sezone upozorili sve klubove i službena lica da moraju poštovati sve preporuke i odluke nadležnih državnih organa i sportskih isntitucija kada je u pitanju bezbednosno-zdravstvena sigurnost u pitanju svih učesnika fudbalske igre što su oni činili na zadovoljavajućem nivou – informiše nas na početku razgovora Dušan Milić, komesar za takmičenje u Srpskoj ligi „Istok”.

JUGpress: Zbog Kovida – 19 neke utakmice nisu odigrane kako je to bilo predviđeno Rasporedom za takmičenje. Da li su ti mečevi odigrani naknadno?

Dušan Milić: Od 190 utakmica, koliko je bilo predviđeno rasporedom za takmičenje za prvi deo sezone, jesenas je odigrano 185 utakmica, dok pet mečeva je bilo odloženo zbog nepovoljne zdravstvene situacije u pojedinim klubovima, pa su te utakmice iz jesenjeg dela prvenstva odigrane pre nastavka drugog dela sezone, a neke u samom začetku prolećnog dela prvenstva. Prolećni deo prvenstvene sezone počeo je 6. marta, a sezona je završena zaključno sa 38. kolom, 6. juna tekuće godine. Inače, svih 190 utakmica koje su bile po rasporedu za prolećnu sezone odigrane su u predviđenom roku.

JUGpress: U toku prolećnoj sezoni nisu odigrane dve utakmice. Koji su to klubovi koji se nisu pojavili na fudbalski teren u danu zakazanom da se odigraju utakmice?

Dušan Milić: U prolećnoj sezoni nisu odigrana dva meča, kako je to bilo predviđeno Rasporedom za takmičenje. Fudbaleri FK „Kablovi” iz Zaječara iz neopravdanih razloga nisu u 32. kolu otputovali u Mrštane na meč sa domaćom ekipom Moravca Orion, a u 37. kolu FK „Moravac Orion” iz Mrštana, takođe iz neopravdanih razloga, nije se pojavio u Resavici za meč sa domaćom ekipom FK „Rembas”.

JUGpress: Da li su ova dva kluba adekvatno sankcionisana za učinjene prekršaje?

Dušan Milić: Naravno da jesu. I to upravo onako kako nalažu propisi. FK „Kablovi” i FK „Moravac Orion” zbog napred navedenih prekršaja, kažnjeni su oduzimanjem jednog boda, a utakmice su u korist njihovih protivnika registrovane službenim rezultatom 3:0.

JUGpress: Iako je odigran veliki broj prvenstvenih utakmica, statistika pokazuje da nije bilo previše nesportskih ispada i incidenata. Šta se to desilo u Prokuplju na utakmici između domaćeg „Topličanina“ i „Jedinstva“ iz Paraćina?

Dušan Milić: Na utakmici 36. kola u Prokuplju između domaće ekipe OFK „Topličanin” i FK „Jedinstvo” iz Paraćina došlo je do incidenta koji su izazvali navijači domaće ekipe, što je bio osnovni razlog da utakmica bude registrovana službenim rezultatom 0:3 u korist FK „Jedinstva” iz Paraćina. OFK „Topličanin” kažnjen je još i izricanjem 9 negativnih bodova u sezoni 2021./2022., kao i novčanom kaznom u iznosu od 300.000 dinara. Nadležni discplinski organ je izrekao i kaznu zabrane odigravanja 8 prvenstvenih – kup utakmica na svom igralištu i svim igralištima udaljenim od mesta prekršaja (Prokuplje) najmanje 30 kilometara.

JUGpress: Opšti je zaključak da je bilo teško i naporno organizovati fudbalsko proleće na srpskoligaškom „Istoku” i da je bilo potrebno mađioničarske veštine za tako nešto. Kako ste uspeli da sve to podvedete u granicama sportske korektnosti?

Dušan Milić: Kako je Srpska liga „Istok” ove takmičarske 2020./2021.godine po prvi put brojala 20 klubova, to je bio osnovni razlog da, kako bi se prvenstvena sezona završila u predviđenom roku, bude odigrano, čak, pet vanrednih sreda (22. kolo – 17. mart, 25. kolo – 31. mart, 28. kolo – 14. april, 31. kolo – 28. april, 35. kolo – 19. maj). Zbog Uskrših praznika, sve utakmice 32. kola odigrane su u subotu 1. maja. U subotnjem popodnevnom terminu svoje utakmice igralo je 9 ekipa, nedeljom od 11 časova igrala su 3 kluba, dok je 8 ekipa svoje utakmice igralo nedeljom u popodnevnom terminu.

JUGpress: Koje su to brojke posebnost fudbalskog „Istoka”?

Dušan Milić: Prvak Srpske lige „Istok”za sezonu 2020/2021.godinu je ekipa „Timoka 1919“ iz Zaječara, koja je sezonu završila sa 83 osvojena boda, a drugoplasirana je ekipa „Budućnosti“ iz Popovca sa jednim bodom manje. Najviše pobeda ostvarila je ekipa „Timoka 1919“ iz Zaječara, čiji su fudbaleri teren kao pobednici napuštali 26 puta, dok je dve pobede manje imala ekipa „Budućnosti“ iz Popovca. U prolećnoj sezoni na 190 utakmica, domaće ekipe u 97 navrata slavile su pobedu, dok je 36 mečeva završeno nerešeno, a 57 puta pobedi su se radovale gostujuće ekipe. Postignuto je u prolećnim mečevima 666 pogodaka, a tako visoka efikasnost dobrim delom je slabost dve poslednjeplasirake ekipe „Kablova“ i „Moravca Orion“, koje su drugi deo prvenstvene sezone igrale sa mladim i nedovoljno kvalitetnim igračkim sastavima za ovaj rang takmičenja. Tako je u poslednjem 38. kolu u Svilajncu domaći „Radnički“ sa rekodrnih 16:0 savladao nejaku ekipu „Kablova“ iz Zaječara. Ova ekipa je primila čak 185 golova, a ništa bolja nije bila ni poslednja odbrana gola „Moravca Orion“ čija se mreža zatresla u 182 navrata.

JUGpress: Koji su sve klubovi ispali iz lige?

Dušan Milić: Na osnovu postignutih rezultata i plasmana na tabeli iz Srpske lige „Istok” su ispali:

FK „Moravac Orion” – Mrštane, FK „Kablovi” – Zaječar, SFK „Morava” – Vladičin Han, FK „Župa” – Aleksandrovac, OFK „Topličanin” – Prokuplje, FK „Mladost” – Medoševac, FK „Radan” – Lebane, FK „Trstenik PPT” – Trstenik, FK „Car Konstantin” – Niš, FK „Dunav” – Prahovo, OFK „Sinđelić” – Niš i FK „SFS Borac” – Paraćin.

Srpskoligaški status FK „Timočanin” iz Knjaževca je zadržao zahavljujući „sportskoj pomoći” svojih komšija ekipe zaječarskog „Timoka 1919“, koja je u dve utakmice „baraža” bila pobednik u duelu sa „Slogom“ iz Požege i tako postala novi član Prve lige Srbije.

JUGpress: Koji je osnovni razlog da je tako veliki broj klubova izgubio srpskoligaški status?

Dušan Milić: Ovako veliki broj klubova koji napuštaju srpskoligaško takmičenje je posledica što iz Prve lige Srbije ispada ček pet klubova koji teritorijalno pripadaju FSRIS, a to su ekipe: GFK „Jagodina” – Jagodina, FK „Trajal” – Kruševac, FK „Dinamo” – Vranje, GFK „Dubočica” – Leskovac i FK „Radnički” – Pirot.

JUGpress: Koja je vaša opšta ocena svega onoga što se dešavalo u nedavno završenom prvenstvu?

Dušan Milić: U celini gledano prolećni deo prvenstvene sezone protekao je dobro i u okviru sportske korektnosti svih aktera igre. I ako je prolećni deo prvenstva obično mnogo teži, u odnosu na jesenju sezonu, kako u borbi za šampionsku titulu, a ovog puta bio je mnogo teži i opterećen imperativom borbe najvećeg broja klubova za očuvanje srpskoligaškog statusa. U celini gledano, ovoprolećna sezona završena je u okvirima sportske korektnosti, na čemu sam zahvalan predstavnicima svih klubova, kao i rukovodstvu Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, za nesebičnu pomoć i saradnju kako bi se prvenstvena sezona okončala na način kako je to predviđeno pozitivnim fudbalskim propisima.

FUDBALSKI RARITET – ACA STOJKOVIĆ EFIKASNIJI OD EKIPE „KABLOVA“ I „MORAVCA ORION“

Najbolji strelac lige je Aleksandar Stojković iz „Budućnosti“ iz Popovca koji je protivničku mrežu zatresao u 37 navrata i bolji je strelac od celokupne ekipe „Kablova“ koja se pogocima radovala 27 puta i fudbalera „Moravca Orion“, koji su postigli 33 gola. Najefikasniji napad imala je ekipa „Budućnosti“ čiji su strelci u crno zavili odbrane svojih rivala 91-put, a u 78 navrata pogotku se radovali igrači „Timočanina“ iz Knjaževca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare