TS: Poverenik poništio rešenje RFZO

BEOGRAD

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rešavajući po žalbi  organizacije Transparentnosti Srbija (TS), poništio je rešenje kojim je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) odbio da dostavi podatke o vrednosti sprovedenih nabavki radi suprotstavljanja pandemiji, saopštila je danas TS.

Kako se navodi, poverenik je 1. septembra takođe naložio RFZO da utvrdi “da li postoje svi uslovi da se isključi ili ograniči slobodan pristup informacijama”, a ako je to slučaj, “da li bi u konkretnom slučaju i koje teške pravne ili druge posledice realno mogle nastupiti ukoliko se tražene informacije učine dostupnim javnosti”.

Transparentnost Srbija je u julu prošle godine od RFZO tražila podatke o nabavkama iz prve polovine 2020. koje nisu bile oglašene.

Reč je, pre svega, o nabavkama koje su sprovedene na osnovu odredbe ranijeg Zakona o javnim nabavkama koja je omogućavala naručiocima da u slučaju kada je to neophodno radi zaštite života i zdravlja ljudi ne sprovode nijedan od postupaka nabavke, ali uz dužnost da obezbede, u meri u kojoj je to moguće, primenu načela transparentnosti i konkurencije.

Takođe, zahtevom su traženi podaci i o drugim izuzetim nabavkama, kao na primer na osnovu međudržavnih sporazuma, donacija iz robnih rezervi.

Ne samo da je RFZO odbio da dostavi tražene informacije, već je to učinio uz pozivanje da je zahtev “nedopušten”, što, kako navodi TS, ni u kom slučaju ne može biti istina, jer je nesumnjivo reč o informacijama koje su nastale u radu i u posedu su RFZO.

Kao jedini razlog za odbijanje, RFZO navodi da su traženi podaci sadržani u dokumentima koji su označeni stepenom tajnosti “strogo poverljivo”, shodno zaključku Vlade od 15. marta 2020. godine.

Transparentnost je istakla da je istinitost te tvrdnje nemoguće proveriti, jer Vlada nije objavila taj zaključak. Transparentnost Srbija je ovaj akt 15. aprila 2020. tražila od Vlade, ali je ona zahtev ignorisala, a upravni spor po tužbi TS nije rešen, navodi se u saopštenju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare