Trivan obišao radove na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda

LESKOVAC

Srbija ne preradjuje ni deseti deo svojih otpadnih komunalnih voda I po tome nismo baš na visokom mestu u Evropi i svetu, rekao je danas u Leskovcu ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

„Lepe i moderne Srbije nema bez zdrave i čiste životne sredine, samo je pitanje koliko ćemo brzo to da shvatimo“, dodao je Trivan.

On je rekao I da Srbija delom boluje od nedostatka novca ali i od nedostatka kapaciteta.

Kada je u pitanju izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, koje je dansa obišao, Trivan je rekao da je “najteži deo posla , praktično, iza nas” I da “Srbija boluje od nedostatka razumevanja za procedure koje treba ispoštovati pre no što negde zabodete ašov”.

Trivan je rekao da se “uprkos teškoćama nije odustalo zbog činjenice da se kasnilo sa poslovima koji su trebali da budu završeni ovde I da je pretila opasnost da se izgubi I obećani holandski novac”.

Dodao je da  će  Leskovac dobiti “jednu od najmodernijih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda

Srbija nema dovoljno para za ove stvari ali ima onda kada radimo temeljno, smišljeno I logičnim redom, možemo dosta toga da završimo, konstatovao je Trivan.

Ministarstvo životne sredine će sa godinama da ima sve više para, sada to nije dovoljno, rekao je on I dodao da za postojeće projekte ima novca.

“Džaba nama novac, recimo pet milijardi evra  koje I da imamo sada ne  bi mogli da ih potrošimo zato što nemamo projektno tehničke papire. To je glavni zadatak ovog ministarstva, da pomogne da se završe papiri”, objasnio je Trivan I doda “podigli smo kredite od oko 200 miliona evra  I od jeseni  ćemo početi da realizujemo projekte od tog novca”.

Kaže I da “nije sklon kreditima “ I tvrdi da će Srbija “moći da obezbedi privatno /javna partnerstva za ove projekte jer su oni profitabilni”.

“ Mi ćemo samo voditi računa kakvi su projekti i da gradjani ne plaćaju previše”, rekao je Trivan.

On je rekao i da će radovi u Bogojevcu biti završeni do septembra 2020. godine i pozvao novinare da kontrolišu čitav proces i rokove.

Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca sadrži tri komponente: Izgradnju kolektora, vrednosti 460 miliona dinara na kome su operativni  radovi započeti 26. juna ove godine , izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže , koji će biti sproveden u 16 naseljenih mesta a sa osam miliona evra ga finansira Vlada  Kraljevine Holandije, rekao je  gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Kako bismo zaokružili proces, sadejstvom Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, pristupili smo realizaciji druge faze projekta koja podrazumeva izgradnju linije mulja i anaerobne digestije. Projektovanje je započeto septembra 2017. godine, a nakon dobijanja građevinske dozvole aprila tekuće godine, ovo gradilište, otvoreno je 6. juna i trenutno se vrši iskop dva najveća objekta na gradilištu, dva digestora u kojima će se vršiti anaerobna digestija mulja. Radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i njihova vrednost je oko 4,2 miliona evra,“  dodao je  Cvetanović.

Novi kolektor u Leskovcu trebalo bi, bar prema najavama, da  bude završen do aprila 2020. godine.

Građane će izgradnja koštati 483,5 miliona dinara a veći deo novca, 463,5 miliona, obezbeđeno je preko Ministarstva za zaštitu životne sredine, dok leskovački budžet učestvuju sa 20 miliona dinara.

Za izgradnju kolektora 2005. godine opština Leskovac podigla je kredit od 1,2 miliona evra.

Izgradnja je počela 2008. godine.

Problemi su se javili kada je ustanovljeno da kolektor, zbog ulegnuća i začepljenja cevi, nije upotrebljiv.

A nadležni sudovi su u medjuvrmeneu zaključili da , zbog tih propusta I potrošenih para, niko nije kriv. (kraj) lj.s.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sofi Marso
Sofi Marso
3 godine pre

Grad je finansirao projektnu dokumentaciju, kupovinu zemljista, dovod vode, dvostruko napajanje elektricnom energijom itd. Grad je ulozio milionska sredstva, cisto da se zna.

pozdrav za Naprednu Sofi
pozdrav za Naprednu Sofi
3 godine pre
Odgovori  Sofi Marso

Sofi, Vas izgleda poznaje licno gradonacelnik, cim ne morate da kazete na koju vlast mislite. Procitajte jos jednom svoj komentar. I sta mi koji ga citamo mozemo da zakljucimo? Da govorite o zutoj ili o naprednoj vlasti? Nemojte da Vam bude vaznije da neko zna da Vi pisete, od onoga za koga, protiv koga ili o cemu pisete. Neko ce pomisliti da pohvaljujete zutu vlast. Ne citaju svi sve Vase komentare, pa da znaju da ste pod tim nikom komentarisali u korist ove vlasti. Uostalom, ako ste iz G17, ujedinjenih regiona ili DSS, nije iskljuceno da za 10 godina branite i sledecu vlast, pod istim nadimkom, u drugoj partiji, ako ste preletac.

Avanti popolo
Avanti popolo
3 godine pre

Aman ljudi kakve veze ima mesko sa ovim projektom. Nikakve ! Projekat završili žuti sa holanđanima, a vaš mesko za 7 godina nije uspeo da ukopa kanalizacione cevi. Nesposoban lik do bola…

zoe
zoe
3 godine pre
Odgovori  Avanti popolo

Pripremnu fazu je finansirao grad. Cvetanovic je bio u vlasti kad je finansirana, takodje je bio u vlasti kad je radjena papirologija, zatim je bio u vlasti kad je postrojenje zavrseno, pa kad je Republika Srbija iz svog budzeta odobrila novac za novi koletor. Dalje, druga faza , jer ih ima tri, se takodje sada realizuje, dok je Cvetanovic u vlasti. Ona poslednja faza tice se sirenja kanalizacione mreze, je uspesno okoncana u pregovorima u kojima je ucestvovao Cvetanovic sa saradnicima, a u vezi je finansiranja od strane Holandjana. Realizacija projekta jos traje, kao sto i Cvetanovic jos traje. Sta god da su zuti radili, nisu davali iz dzepa, vec su u ime i za racun gradjana radili, a to nijedna naredna vlast ne sme da porusi, nego ima obavezu da ispravi greske, nastavi realizaciju do kraja i stavi projekat u funkciju, a sto se upravo dogadja sada, dok je Cvetanovic na vlasti. Nije poenta da pobedi vlast, nego gradjani. Ova vlast je u funkciji gradjana. Gradjani ce dobiti funkcionalno potrojenje za zastitu zivotne sredine.