Trideset prva književna kolonija Sićevo

NIŠ

Književna kolonija se održava svake godine sredinom septembra u prostoru Likovne kolonije „Sićevo“ u živopisnim predelima sela Sićeva na ulazu u Sićevačku klisuru šesnaestak kilometara istočno od Niša. Kolonija ima međunarodni karakter i osim pisaca, okuplja i književne kritičare prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, kao i veliki broj zaljubljenika u pisanu reč. Ove godine Kolonija se održava od 13. do 18.septembra. Na samom otvaranju Kolonija biće dodeljena i nagrada Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću, koji je 27. dobitnik ove nagrade.

                      Ovogodišnji učesnici kolonije su Goran Petrović (Beograd), Marko Tomaš (Mostar), Mato Uljarević (Podgorica), Đorđe Despić (Novi Sad), Vladan Krečković (Beograd), Milica Špadijer (Beograd), Milica Milenković (Svrljig).  Gosti kolonije su  Zlata Kocić, Zoran Đerić, Gordana Nonin, Jelena Mladenović, Danijela Kostadinović, Mila Vasov i mnogi drugi. Specijalni gosti su članovi  Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

                   Književna kolonija „Sićevo“ je originalna, međunarodna kreativna manifestacija, jedina te vrste na Balkanu, u čije prostore se svake godine od njenog osnivanja 1991. privremeno „preseljavaju“ pisci, književni kritičari, prevodioci, izdavači i drugi učesnici književnog života iz Srbije i drugih zemalja sveta da u oblasti književnosti; …stvaraju ili samo akumuliraju impresije i „notiraju“ ideje, i uspostave prisniji kontakt između svojih književnih dela i čitalačke publike. Osnivači Književne kolonija u Sićevu su dr Mihajlo Ignjatović, niški pisac i književni prevodilac i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Koloniju danas organizuje Niški kulturni centar pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare