Rebalan budžeta u Nišu, povećanje za 1,1 milijardu

NIŠ

Na sednici Skupštine Grada Niša usvojen je predlog rebalansa budžeta za 2022. godinu.

 „Ovim rebalansom menja se obim budžeta na iznos od 12,88 milijardi. To znači da je povećanje u odnosu na tekući budžet, oko 1,1 milijardu, odnosno nešto manje od 10 procenata. Promene koje se predlažu ovim rebalansom u najvećem delu se odnose na Upravu za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, zbog povećanja cene električne energije i zbog povećanja iznosa plaćanja električne energije za javnu rasvetu. U tom delu se izdvaja oko 60 miliona u ovom rebalansu, kao i za povećanje troškova javnog prevoza zbog povećanja cena goriva“, navodi se u obrazloženju Gradskog veća.

                           Direkciji za prevoz sleduje oko 325 miliona, i JKP „Tržnici“ 21 milion za povećanje osnovnog kapitala, Upravi za komunalne delatnosti pripada oko 433 miliona dinara. Upravi za imovinu i održivi razvoj povećanje je za 280 miliona, a Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, za nove projekte, se izdvaja oko 422 miliona. Kroz rebalans budžeta Direkciji za izgradnju grada Niša uvećana su sredstva za oko 255 miliona, a Upravi za građevinu oko 27 miliona.

                         „To uvećanje odnosi se na potrebe koje su se pojavile u ovoj godini. Vezane su za izmenjeno stanje u državi, odnosno povećanje troškova električne energije, povećanje troškova goriva, povećanje potrebe za dodatnim sredstvima za javni gradski prevoz, za osvetljenje ulica, za sve to što je neophodno da se u ovom gradu normalno živi. Trenutno se na mnogim mestima u mnogim opštinama radi na izgradnji, rekonstrukciji i rehabilitaciji određenih ulica i puteva. Pojavila se potreba za povećanjem sredstava na tim pozicijama. Imamo potrebe za popravkom javnog osvetljenja, da se povećaju sredstva za eksproprijaciju zemljišta i za sve ono što se radi kod Uprave za imovinu, jer da bi se izgradile određene ulice, stav je i apsolutno se od toga ne odustaje, da sve ono što se radi, radi se na osnovu rešenih imovinsko-pravnih, pitanja. Da se sve ono što se od građana oduzima putem eksproprijacije i redovno plati“, kazala je Nina Ilić, vršilac dužnosti zamenika načelnika uprave za finansije.

                     Gradsko Veće je takođe predložilo amandman da se prevremeno otplati kredit sa najvećom kamatnom stopom od 3,8% koji bi trebalo otplaćivati do 2025. godine.

                       Nina Ilić je dodala da se budžet redovni puni, i da se u odnosu na prethodne godine svakodnevno povećava iznos prihoda, ostvaren od poreza na zarade i poreza na imovinu u budžetu grada. U 2020. godini do 25. avgusta taj prihod je iznosio 2,9 milijarde od ukupnog prihoda od 5,5. U 2021. godini od 6,48 milijardi ukupnog prihoda, 3,9 milijardi je bio porez na zarade, a sada, od 7,8 milijardi, koji je trenutno ukupan prihod, oko 5 milijardi je od poreza na zarade.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare