Tribina za bezbednije odrastanje dece

VRANJE

U Domu vojske u Vranju održana je tribina ,,Ukradena bezbednost“, koja je bila posvećena opasnostima od pedofilije, trgovine ljudima i drugim opasnostima koje prete deci na internetu.

Tribina je bila namenjana roditeljima, socijalnim radnicima, kao i ostalim stručnjacima koji brinu o bezbednosti dece.

Na tribini je govorio Igor Jurić, osnivač Fondacije ,,Tijana Jurić“, koji je rekao da u Srbiji nestaje mnogo dece.

„U našoj zemlji, prošle godine nestalo je 1.594 dece. To je zvanični podatak Ministarstva unutrašnjih poslova. Nismo uspeli da pronađemo do kraja godine jedanaestoro dece i to je jedan podatak koji mora sve da nas zabrine, prvenstveno zašto nam deca odlaze od kuće. Pedofilija je nažalost u Srbiji u ekspanziji, upravo zbog toga što mi još uvek nismo dorasli internet tehnologiji, ali moramo da radimo na tome“, rekao je Jurić.

U ime lokalne samouprave skupu se obratila gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu upravu Danijela Milosavljević.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se ove preventivne tribine održavaju i u Vranju, jer je prevencija najbolji i najefikasniji način borbe protiv raznih pojava koje ugrožavaju bezbrižno odrastanje dece.

,,Lokalno rukovodstvo pružilo je podršku održavanju ove edukativne tribine, kako bi prepoznali opasnost i pravovremeno reagovali na brojne pretnje po bezbednost dece. U cilju multisektorske i koordinisane politike na polju bezbednosti dece, u Vranju od 2013. godine funkcioniše Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima. Mere zaštite obuhvataju i rad Sigurne kuće, u pogledu zbrinjavanja žrtava od različitih oblika nasilja i trgovine ljudima. Pre dve godine usvojen je i Lokalni međusektorski sporazum o međusektorskoj saradnji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području grada“, istakla je većnica Milosavljević.

Predavanju je prisustvovao i gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima.

Organizatori tribine su bili Grad Vranje i Fondacija „Tijana Jurić“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare