Tribina Dveri o savezničkom bombardovanju u Drugom svetskom ratu

LESKOVAC

U organizaciji Srpskog pokreta Dveri u Gradskom parku kod spomenika oslobodiocima održana je javna tribina na kojoj je govoreno o bombardovanju Leskovca 6. aprila 1944. godine od strane saveznika u Drugom svetskom ratu. Član predsedništva Dveri Predrag Mitrović je rekao da je ova stranka bila prinuđena da ovu tribinu održi na ovom mestu.

„Mi smo tražili prostor od nekih gradskih institucija kao što je Narodni muzej da tamo održimo tribinu, međutim nije nam to dozvoljeno. Želeli smo da javno iznesemo neke od novih podataka i saznanja do kojih se došlo, s obzirom da je zbog protoka vremena skinut veo tajnosti sa dokumenata. Po tim podacima dolazimo do saznanja da je u bombardovanju Leskovca učestvovalao mnogo više aviona i bačeno ne 69 tona eksploziva, kako se smatralo do sada, već oko 260-270 tona. Razlika je ogromna i to pokazuje kakav je vazdušni udar pretrpeo 6. septembra 1944. godine mali i nedužni grad Leskovac.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zaga
Zaga
4 godine pre

Pa oni se tamo bave samo istorijom izmedju dva svetska rata, ostalo ne poznavaju. Vrsni strucnjaci perioda u kom su ziveli, perioda od 20 godina. Ostalo je enigma. Kad zaposle nekog mladjeg istoricara moz ce se sazna vise!