Tri operacije za sedam dana uz pomoć neuronavigatora

NIŠ

            Na niškoj Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Niš urađene su tri operacije uz pomoć najsavremenijeg aparata, neuronavigacije za samo sedam dana. Aparat je se nalazi u niškom Kliničkom centru na pozajmicu, ali se hirurzi nadaju da će jednog dana dobiti svoj budući da u mnogome olakšava opreacije na mozgu, a to je, pre svega, za pacijente najvažnije. Aparat se nalazi na niškoj klinici zahvaljujući Ministarstvu zdravlja ali za sada samo na korišćenje. Prema rečima profesora dr Gorana Stanojevića, pomoćnika generalnog direktora KC Niš, hirurzi Klinike za neurohirurgiju su u potpunosti običeni za rad sa novim aparatom.

                     „Neuronavigacija je aparat koji nas tačno  navodi na tumorski proces, odnosno na mesto gde se nalazi tumor. Kada dobijemo pacijenta i imamo snimak mi na njemu vidimo gde se nalazi lezija koju, na žalost, ne možemo da uklonimo na neki drugi način. Znači gama nož ne dolazi u obzir već leziju moramo da otklonimo operativnim putem. Često se lezija nalazi ili u motornim zonama koje su vrlo bitne za funkcionisanje ruke, noge, govor, ili se  nalazi u dubokim strukturama mozga gde se nalazi centar za disanje, rad srca i ostalog. Iz tog razloga nam je potrebna velika preciznist, a to nam omogućava upravo ovaj aparat“, kazala je profesor dr Vesna Nikolov, direktor Klinike za neurohirurgiju KC Niš.

               Profesor dr Vesna Nikolov dodaje da ovaj aparat neurohirurga, od početka, od pravljenja reza  pa do samog odlaska u moždanu strukturu, vodi do mesta gde se nalazi tumorska  promena. Nakon intervencije  pacijenti izlaze bez neurološkog deficita.

                 Živojin Petković (81) je pre operacije imao glavobolje, nestabilnost pri hodu, nemogućnost  tačnog izgovaranja reči i rečenica.

                  „Sada se osećam dobro. Krećem se sam. Ustao sam odmah posle operacije i hodao sam nesmetano“, kaže Živojin Petković.

                 Slavoljub Petković (26) je iz Vlasotinca. I on je opersan uz pomoć najnovijeg aparata. Kod njega su se promene javile u  u motornoj zoni. Osećao ke slabost  ruke i noge,  a predmeti su mu nevoljno ispadali iz ruke.

                    „Ustao sam odmah nakon operacije, dobro se osećam, više nemam probleme koje sam imao pre operacije. Osećam se kao da nikada nisam bio bolestan“, kaže Slavoljub Petković.

                    Klinički centar Niš ulaže dosta u svoje kadrove i naši neurohirurzi su izveli ozbiljne operacije, ali je važno naglasiti da su oni već obučeni za rad sa najsavremenijim aparatima, kazao je profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš za  hirurška pitanja.

                      „ Zajedno sa Ministarstvom zdravlja ulažemo dosta u nabavku novih aparata. Mislim da će Minsitarstvo moći da nam izađe u susret i očekujemo da aparat usko bude naš“, rekao je Stanojević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare