Tri miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu

BEOGRAD-LESKOVAC

Ugovor za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu – objekti na liniji tretmana mulja – u vrednosti od tri miliona evra, potpisan je  između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, grada Leskovca i odabranog izvođača radova (grupa ponuđača SADE CGTH).

Prikazan je  i trenutni status projekta izgradnje centralnog kolektora u Leskovcu, kao i budući planovi programa „ORIO“ putem koga će biti obezbeđena sredstva za izgradnju kompletne kanalizacione mreže u ovom gradu.
Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Rekla je da su Vlada Srbije i Ministarstvo preuzeli obavezu finansiranja i izgradnje dela postrojenja za tretman mulja koji nastaje prečišćavanjem komunalnih voda.
„Ministarstvo je u budžetu za potrebe izgradnje linije mulja u 2017. godini obezbedilo oko 1,8 miliona evra i predvidelo da se u 2018. i 2019. godini u budžetu obezbedi još oko 1,2 miliona evra za završetak izgradnje linije mulja i time i celokupnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Današnjim potpisivanjem ugovora uspešno je okončan odabir izvođača radova tako da nam ostaje da u narednom periodu dođemo u Leskovac da zajedno otvorimo radove na izgradnji“, navela je Stana Božović.
Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, naveo je da će izgradnja postrojenja imati brojne beneficije za grad, u vidu proizvodnje struje, kao i smanjenja troškova poslovanja.

„Postrojenje tretmana mulja – druga faza, gradiće se na istoj lokaciji kao i prva faza postrojenja, u selu Bogojevcu na udaljenosti 5,6 kilometara od Leskovca za kapacitet od 86 000 ekvivalent stanovnika. Očekivana proizvodnja električne energije iz procesa tretmana mulja, prema iskustvima drugih firmi je prosečno oko 70 000 kilovat sati na mesečnom nivou, što predstavlja oko jednu trećinu ukupne potrošnje električne energije. Nije benefit od ovog postrojenja samo proizvodnja struje. Ovakvim tretmanom smanjuje se količina mulja za transport do deponije, a time se smanjuju i troškovi poslovanja. Takođe, otvara se mogućnost da ukoliko je kvalitet mulja zadovoljavajući da se uz njegov odgovarajući tretman može koristiti i u druge svrhe“, istakao je Goran Cvetanović.

Predstavljene i trenutne aktivnosti za projekat izgradnje glavnog kolektora u Leskovcu, za koji je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju za finansiranje i pripremu tehničke i tenderske dokumentacije, u sklopu programa „PEID“.

Pored toga, prikazane su i buduće aktivnosti programa „ORIO“, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a putem koga će biti obezbeđena bespovratna sredstva za izgradnju neophodne infrastrukture u Leskovcu.
„Vlada Kraljevine Holandije, kao jedan od naših najznačajnijih partnera u oblasti zaštite životne sredine, odobrila je projekat izgradnje kanalizacione mreže za građane Leskovca u vrednosti od 8 miliona evra u okviru „ORIO“ programa. Kroz prvu razvojnu fazu pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za proširenje kanalizacione mreže u Leskovcu, a očekujemo da se uskoro odobri i druga faza u okviru koje bi se pristupilo neposrednoj izgradnji kanalizacione mreže“, rekla je Stana Božović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare