Trening mobilnosti Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije

NIŠ

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbija (ADAPTS) je od 25.10. do 27.10.2019. godine upešno realizovala trening mobilinost u okviru projekta: SOCIAL CARE FOR PHYSICAL IMPROVEMENT, koji je odobren u okviru Erazmus projekata strateških partnerstava razvoja mladih. Cilj samog projekta је omogućiti mladim ljudima da steknu znanja iz oblasti sporta i fizičkog vežbanja osoba sa invaliditetom koja su primenjiva u praksi. Na taj način polaznici treninga stiču nova dodatna znanja, van redovnog školovanja, što im omogućuje da postanu konkuretniji na tržištu rada i da imaju veću šansu za zaposlenje.

Trening mobilnost u Nišu trajao je 3 dana i omogućio je učesnicima da steknu znanja iz plivanja za osobe sa invaliditetom i golbala. Konkretne aktivnosti objasnio je Bojan Jorgić ,koordinator samog projekta.

Na treningu mobilnosti učestvovala su po dva predstavnika iz partnerskih organizacija, Champions factory iz Velike Britanije, Efektas Group iz Litvanije i BASD iz Bugarske. Pored njih, polaznici treninga mobilnosti bili su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, zatim   studenti Departmana za psihologiju na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Nišu, volonteri Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom (GUPOAN), treneri i sportisti sa invaliditetom.

Ovaj trening nam omogućava da steknemo znanja kako da naučimo osobu sa invaliditetom da pliva i da bude samostalna u vodi. Sertifikat koji sam dobila, obogatiće moju profesionalnu biografiju i nadam se da će mi biti od koristi kada budem konkurisala za neki posao – sumira utiske studenkinja Anja Lazić jedana od polaznica treninga.  

Jedan od značaja ovakvih  mobilnosti jeste i upoznavanje različitih kultura i međusobna socijalizacija i druženje mladih. Ovo je potpuno drugačija kultura življenja u odnosu na onu iz koje mi dolazimo, ali je lepo istraživati i upoznati nove ljude i steći prijateljstva – ističe  Joel Fowler iz Velike Britanije.

Predstavnici ADAPTSA ističu da će i dalje raditi na promociji i razvoju adaptivnog fizičkog vežbanja.

Završni sastanak u okviru ovog projekta biće održan aprila 2020. godine u Litvaniji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare