Trećina novinara u lokalnim medijima na jugu Srbije se ne oseća bezbedno ali ne prijavljuju pretnje

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Jedna trećina novinara koji su učestvovali u anketi Regionalne informativne agencije JUGprerss, se ne oseća bezbedno da obavlja svoj novinarski ili drugi posao u lokalnom mediju .

U anonimnoj anketi su učestvovali novinari i novinarke iz 15 redakcija iz Leskovca, Vranja i Niša

Njih 33% se ne oseća bezbedno da obavlja svoj novinarski ili drugi posao u lokalnom mediju.

Od ukupnog broja ispitanika, čak 40% ispitanika je reklo da je zbog posla koji obavlja bilo izloženo pretnjama i ugrožavanju bezbednosti.

Izgleda da su novinari uglavnom i dobro informisani, budući da je 93% ispitanika odgovorilo da je upoznato sa time kome treba prijaviti pretnje i druge oblike ugrožavanja bezbednosti.

Većina ispitanika, njih 85,7% je reklo da nikada do sada nije prijavljivalo pretnje ili druge oblike ugrožavanja bezbednosti. Svi učesnici u anketi koji su prijavili pretnje ili druge oblike ugrožavanja bezbednosti, njih 14,3%  odgovorilo je da nadležni organi, odnosno policija i/ili tužilaštvo, nisu brzo ni adekvatno reagovali na prijave.

Kada se uzme u obzir da je manje od polovine novinara, novinarki i drugih medijskih radnika i radnica, koji su zbog svog posla u lokalnom mediju pretrpeli neki vid ugrožavanja bezbednosti, prijavilo taj slučaj policiji, i da svi koji su prijavili imaju negativna iskustva sa nadležnim organima, možemo pretpostaviti da je upravo nepoverenje prema ovim organima, ili znanje o iskustvima svojih kolega koji su prijavljivali, vrlo verovatno jedan od razloga ovolikog broja neprijavljivanja.

Anketa pod nazivom „Bezbednost novinara u lokalnim medijima“ sprovedena je od strane JUGpress-a, sa ciljem da se utvrdi mera u kojoj se novinari, novinarke i drugi medijski radnici i radnice koji rade u lokalnim medijima na jugu Srbije osećaju bezbedno, a povezano sa poslom kojim se bave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare